Supermarkten boeren goed met biologische producten

biologische_supermarkten.jpg

Supermarkten hebben hun omzet uit biologische producten vorig jaar opnieuw fors zien stijgen. De stijging van bijna 19 procent staat in schril contrast met de omzet van speciaalzaken, die niet profiteerden van de stijgende populariteit van biologisch eten en hun omzet gelijk hielden. Dat blijkt woensdag uit cijfers van branchevereniging Bionext.

In totaal steeg de omzet uit biologische producten bij alle winkels met 11,5 procent tot 1,27 miljard euro. Het marktaandeel van biologische voeding groeide tot 4,3 procent.

Boeren stappen over op biologisch

De groeiende vraag naar bioproducten past in een internationaal beeld, maar Nederland blijft op het gebied van productie wel achter. In 2015 werd op 3,1 procent van de landbouwgrond biologisch geteeld. Een jaar eerder was het gemiddelde in de Europese Unie al bijna 6 procent.

Volgens Bionext stappen wel veel meer boeren in Nederland over op biologische teelt. In de eerste helft van dit jaar zijn 252 boerenbedrijven begonnen aan de omschakeling. Het duurt twee jaar voordat een boer zich echt biologisch mag noemen. Het aantal overstappers ligt nu al 2,5 keer zo hoog als in heel 2015. Er is in 2016 dan ook een voorzichtige stijging te zien van de biologische landbouwgrond.

Bron: ANP