Supermarkten: 'Italiaanse 'horrorkaas' niet bij ons verkocht'

230721Grana pandano kaas .jpg

De makers van Grana Padano-kaas behandelen melkkoeien en kalveren slecht, stelt Animal Rights. De dierenrechtenorganisatie heeft Jumbo, Albert Heijn en het Belgische bedrijf Delhaize daarom gevraagd om de Italiaanse kaas uit hun schappen te halen. Radar vroeg de supermarkten om een reactie. Wat bleek: geen van hen meent Grana Padano-producten te verkopen waaraan dierenleed is verbonden. Hoe zit dat?

De supermarktketens kregen undercoverbeelden te zien van de Italiaanse actiegroep Essere Animali. Die werden gemaakt op een van de veehouderijen waar de melk voor de kaas vandaan komt. De beelden laten onder meer zien hoe een kalf met de achterpoten op een hek is gehangen. Kalfjes worden vrijwel meteen bij hun moeder weggehaald en in kleine kooien gestopt: 'Dat zorgt voor veel stress bij zowel het kalfje als de koe', duidt Animal Rights.

Placenta hangt nog aan de koe

In een ander beeld wordt een kalf na de geboorte ruw in een kruiwagen gegooid. 'Het dier wordt eerst bij de achterpoten opgetild, half in de kruiwagen gelegd en vervolgens aan de huid omhoog getrokken. Het kalf wordt hardhandig naar beneden gedrukt en in een onnatuurlijke houding gewrongen om ontsnappen te voorkomen', schetst Animal Rights het voorval.

Andere beelden tonen hoe ook de melkkoeien het hard te verduren hebben. Zo wordt een koe direct nadat ze is bevallen aan een melkmachine gekoppeld terwijl de placenta nog aan haar lichaam hangt. Je kunt de video van Essere Animali hier bekijken, maar let op voor schokkende beelden.

Supermarkten reageren: 'Niet bij onze Grana Padano-producten'

Delhaize beantwoordde de oproep om de kaas uit hun assortiment te halen met de boodschap dat de keten onderzoek zou doen naar de behandeling van de kalfjes. De Belgische supermarkt liet daarna weten dat zij de 'desbetreffende producten niet in hun assortiment hebben zitten.' 

Albert Heijn en Jumbo vertellen Radar hetzelfde. Geen van de supermarkten zegt Grana Padano-kaas te verkopen die van de in de video betrokken melkveehouder komt: 'Zanetti, de leverancier van onze Grana Padano-kaas, kent zijn melkveehouders en verzekert ons dat dit bedrijf niet in zijn keten zit.'

'Kaas wereldwijd verkocht en verwerkt in andere producten'

Heeft Animal Rights zijn oproep dan verkeerd gericht? 'Albert Heijn en de anderen spreken alleen over de Zanetti Grana Padano-producten, maar niet over de producten waarin dit type kaas verwerkt kan zitten of andere blokken kaas. We vragen de supermarkten om ook bij de leveranciers van die producten na te gaan of zij niet gelieerd zijn aan deze melkveehouder.'

De dierenrechtenorganisatie zegt drie supermarkten te hebben benaderd met de vraag de beelden te bekijken, maar dat dit type 'horrorkaas' wereldwijd wordt verkocht. Zo ook in Nederland en België.

Italiaanse kazen als bron van dierenleed

Ook valt niet uit te sluiten dat andere melkveehouderijen die de melk leveren voor harde Italiaanse kazen zoals Grana Padano en Parmigiano Reggiano (parmezaanse kaas) hun dieren eveneens slecht behandelen. De undercoverbeelden werden op één melkveehouderij gemaakt, maar andere onderzoeken schetsen hetzelfde negatieve beeld.

Eerder werd ook het dierenleed aangeklaagd dat achter Italiaanse buffelmozzarella (Mozzarella di Bufala Campana) schuilt.