Een overzicht: in welke kaas zit het minste vet?
Het is bekend dat oude kaas meer vet bevat dan jonge kaas. 'Zo’n 10 procent', meldt het Voedingscentrum. Maar hoe zit het met overige kaassoorten?
Waarom zit er meer vet in oude kaas?
Er zit meer vet in oude kaas omdat er minder vocht (water) in zit. Het vet zit in de droge stof. De meeste oude kaassoorten bevatten 48 procent vet of meer (van de droge stof). Het overgrote deel is verzadigd vet, wat niet is goed voor de bloedvaten.
Kaassoorten met minder vet
Gelukkig is het aanbod aan kaas zo groot dat je er ook voor kunt kiezen om (soms) minder vette kaas te eten, mocht je een beetje willen letten op wat je eet. Je kunt hierbij denken aan 10+, 20+, of 30+ kaas of hüttenkäse. Deze getallen geven het vetgehalte aan per hoeveelheid droge stof, oftewel de hoeveelheid kaas zonder water. Maar let op: 'Door verschillen in het gehalte aan water varieert het vetgehalte ook bij gelijke vetaanduiding', aldus het Voedingscentrum. De hoeveelheid vet die er daadwerkelijk in de kaas zit, kun je vinden op het etiket.
Hoeveelheid vet per kaassoort
Om het makkelijk te maken kun je hier een overzicht vinden van de hoeveelheid vet in grammen per kaassoort:
Harde kazen
- Oud 48+: 34 gram vet
- Belegen 48+: 31 gram vet
- Jong belegen 48+: 30 gram vet
- Jong 48+: 30 gram vet
- Leidse/Friesche nagelkaas 40+: 26 gram vet
- Edammer 40+: 24 gram vet
Zachte kazen
- Brie 60+: 33 gram vet
- Brie 50+: 25 gram vet
- Zuivelspread: 24 gram vet
- Smeerkaas 48+: 23 gram vet
- Alle soorten 30+: 18 gram vet
- Smeerkaas 40+: 17 gram vet
- Smeerkaas 30+: 15 gram vet
- Alle soorten 20+: 12 gram vet
- Smeerkaas 20+: 9 gram vet
- Hüttenkäse: 4 gram vet
Zachte roomkazen
- Zachte roomkaas, Boursin: 41,0 gram vet
- Zachte roomkaas, Paturain: 35,3 gram vet
De gemiddelde hoeveelheid vet wordt aangegeven per 100 gram kaas en kan uiteraard verschillen per merk.
Minste vet in Hüttenkäse, roomkazen het vetst
Uit de vergelijking kun je opmaken dat Hüttenkäse het minste vet (4 gram) bevat per 100 gram. Er zijn daarnaast ook verschillende smeerkazen met minder vet. De roomkazen, de naam zegt het al, bevatten het meeste vet. Boursin staat hiermee aan kop met 41 gram vet, waarna Paturain volgt met 35,3 gram vet per 100 gram kaas. In de roomkazen zit dus meer vet dan in de oude 48+ kaas (34 gram).
Hoe zit het met mozzarella en geitenkaas?
In mozzarella zit gemiddeld 4,9 gram vet in 1 plak (25 gram). Per 100 gram gaat het dus om 19,6 gram vet. En hoe zit het dan met geitenkaas? Daar zit 6,5 gram vet in een stukje voor een sneetje brood (20 gram), oftewel 32,5 gram vet per 100 gram.
Voedingsstoffen
Kaas bestaat uiteraard niet alleen maar uit vet. Het is ook rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium en zink. Het is daarnaast een bron van vitamine B2, selenium en eiwit.
Bron: Voedingscentrum