Welke gefrituurde snacks zijn het minst ongezond?

snackbar-snacks-18032021.jpg

We weten allemaal dat je niet naar de snackbar hoeft te gaan voor een gezonde hap. Toch zit er flink verschil tussen de gefrituurde snacks als het gaat om het aantal calorieën en de hoeveelheden vet, suiker en zout. Als je wil genieten van een snack, maar toch een beetje wilt letten op wat je eet, kun je dit artikel gebruiken om je keuze te maken.

De snacks bevatten vaak veel vet en zijn hoog in calorieën doordat ze in de frituur bereid zijn. Tegelijkertijd hebben de snacks weinig goede voedingsstoffen zoals vezels, en juist meer slechtere voedingsstoffen zoals zout en suiker. Dit betekent dat je lichaam er qua voedingswaarden niet veel aan heeft, maar je wel veel calorieën binnenkrijgt. 

Toch hoef je dit soort snacks niet helemaal af te zweren. Het Voedingscentrum noemt de gefrituurde snacks een 'weekkeuze': als je verder wel gezond eet, kun je drie keer per week zo'n weekkeuze nemen. Op de site van Voedingscentrum kun je per product opzoeken een advies opzoeken.

Snacks met elkaar vergeleken

Voor onze vergelijking hebben we gekozen voor een aantal bekende snacks, die we vergelijken op de hoeveelheden calorieën (kcal), vet, suiker en zout. Dit zijn de voedingswaarden na bereiding.

 • Kroket: 190 kcal, 11.6 gram vet (4 gram verzadigd), 1.8 gram suiker, 1 gram zout.
 • Broodje kroket: 335 kcal, 15.4 gram vet (4,8 gram verzadigd), 2.8 gram suiker, 1.4 gram zout.
 • Frikandel: 181 kcal, 13.2 gram vet (4,2 gram verzadigd), 0.6 gram suiker, 1.8 gram zout.
 • Patat zonder (bakje van 150 gram): 395 kcal, 22 gram vet (5.2 gram verzadigd), 0.3 gram suiker, 0.7 gram zout.
 • Patat met (bakje van 150 gram): 560 kcal, 40 gram vet (7.4 gram verzadigd), 1.1 gram suiker, 1 gram zout. 
 • Bitterballen, zes stuks: 306 kcal, 18 gram vet (6 gram verzadigd), 1.8 gram suiker, 1.8 gram zout.
 • Kaassoufflé: 205 kcal, 13.2 gram vet (5.1 gram verzadigd), 0.9 gram suiker, 0.9 gram zout.
 • Broodje hamburger: 228 kcal, 8.3 gram (2.9 gram verzadigd), 4.6 gram suiker, 2.8 gram zout.
 • Kipnuggets, zes stuks: 312 kcal, 16.2 gram vet (3 gram verzadigd), 2.4 gram suiker, 1.8 gram zout. 
 • Mexicano: 389 kcal, 30.2 gram vet (7.3 gram verzadigd), 1.9 suiker, 2.7 gram zout
 • Bamischijf: 193 kcal, 9.8 gram vet (1.9 gram verzadigd), 1.4 gram suiker, 1.4 gram zout.

Deze vergelijking is bedoeld om de verschillen tussen de snacks aan te geven. Uiteraard zijn dit gemiddelden en kunnen voedingswaarden per product en per merk verschillen.

Patat met mayonaise het ongezondst, minste calorieën in frikandel

Als we bovenstaande vergelijking bekijken, kunnen we stellen dat de patat met mayonaise overduidelijk bovenaan staat wat betreft het aantal calorieën en de hoeveelheid (verzadigd) vet. De mayonaise draagt hier overigens flink aan bij, al staat de patat ook zonder mayonaise op nummer één qua calorie-aantal. De mexicano is daarna de snack met de meeste calorieën, met ook een flinke hoeveelheid vet, suiker en zout.

De frikandel is de snack die in deze vergelijking het laagst scoort qua calorieën, maar dit zegt niet gelijk dat dit de minst ongezonde snack is. De kroket en de bamischijf hebben namelijk iets meer calorieën, maar bevatten minder vet en zout. Wel krijg je met een kroket en een bamischijf wat meer suiker binnen dan bij een frikandel. Ter vergelijking: deze drie snacks bevatten ongeveer evenveel caloriëen als een wit bolletje met kaas of twee glazen cola. 

Verder valt op dat het broodje hamburger qua suiker en zout het hoogst scoort; patat zonder mayo is de beste keuze wat deze twee voedingswaarden betreft.

Hoeveel vet, zout en suiker mag je per dag?

Voor een volwassen persoon gelden de volgende maximum hoeveelheden vet, zout en suiker.

 • Vet: 80 gram voor vrouwen, 100 gram voor mannen.
 • Zout: 6 gram voor mannen en vrouwen.
 • Suiker: Het Voedingscentrum geeft hier geen advies voor. Het Diabetes Fonds heeft het over een maximum van 50 gram toegevoegde suikers per dag voor vrouwen en 60 gram voor mannen. 

Deze cijfers zijn gemiddelden. Wat je lichaam nodig heeft is voor een groot deel afhankelijk van je levensstijl.

(Soort) broodje scheelt een hoop

Het valt op dat het brood flink wat toevoegt aan het calorie-aantal. Zo is een losse kroket 190 calorieën, maar zit je met een broodje al op 335. Je zou dus bijna twee kroketten kunnen eten als je het broodje laat zitten. 

Hetzelfde geldt bij de hamburger. Natuurlijk zul je niet snel een hamburger zonder broodje eten, maar je kunt wel kiezen voor een volkoren broodje in plaats van een witte. Dan krijg je wat meer vezels en minder suiker binnen.

Welke saus is het gezondst?

In onze vergelijking hebben we (behalve bij de patat) geen sauzen meegenomen, terwijl je vaak wel een sausje bij je snack neemt. In een ander artikel van Radar zetten we voor je op een rij welke sauzen het gezondst en minst gezond zijn

Bron: Voedingscentrum