T-Mobile trekt stekker uit 2G-netwerk voor telefoon

1:05 T-mobile.jpg

Dinsdag 1 juni zet T-Mobile zijn 2G-netwerk voor telefoons stop. Zo wil de provider bandbreedte vrij spelen voor nieuwe netwerken als 4G en 5G. Dat is nodig vanwege de toename in data- en belverkeer in Nederland. Wij zetten op een rij wat je moet weten over het afscheid van 2G bij T-Mobile en het uitfaseren van 3G bij andere providers.

In Nederland is T-Mobile de eerste provider die zijn 2G-netwerk uitschakelt. Het bestaat al sinds 1999 en is de oudste van alle huidige mobiele netwerken. Je kunt 2G gebruiken om te sms'en, te bellen en op heel trage snelheid te internetten.

Verandering uitgesteld wegens corona

Vanaf 1 juni kunnen mensen met een telefoon die slechts geschikt is voor het 2G-netwerk geen verbinding meer maken. Het oorspronkelijke voorstel was om het oude netwerk van de provider al in november 2020 af te sluiten maar deze plannen werden uitgesteld. 

'Voor sommige klanten kan het uitfaseren van de 2G-technologie een impactvolle verandering zijn, zeker in de huidige coronacrisis', zegt een woordvoerder van T-Mobile. Daarom werd de keuze gemaakt om klanten meer tijd te gunnen om zich op de verandering voor te bereiden.

Waarom wordt 2G uitgeschakeld?

Nederlandse providers zijn op verschillende manieren bezig om hun netwerken anders in te richten. Dit is noodzakelijk om ruimte vrij te maken voor de nieuwste netwerken. 'T-Mobile kiest ervoor om de oudste techniek het eerst uit te faseren', zegt de woordvoerder. 'Ook biedt het 3G-netwerk betere ondersteuning voor bellen dan 2G.'

Wat is precies het verschil tussen 1G, 2G, 3G, 4G en 5G

  • 1G: Hiermee wordt de eerste generatie van mobiele communicatie bedoeld. Deze generatie was analoog waardoor datacommunicatie nog onmogelijk was.
  • 2G: Dit was het eerste digitale mobiele netwerk. Het netwerk kan gebruikt worden om te bellen, sms'en en met lage snelheid te internetten
  • 3G: Ook deze generatie van telecommunicatie kan gebruikt worden voor bellen en sms'en. Daarnaast kunnen er grotere databestanden worden verstuurd en kunnen gebruikers met een hogere netwerksnelheid mobiel internetten. 
  • 4G: De focus ligt bij 4G met name op dataverkeer. Ook biedt het downloadsnelheden van ongeveer 100Mbps
  • 5G: Dit is de nieuwste generatie die op dit moment pas deels beschikbaar is. Uiteindelijk moet 5G nog sneller mobiel internet bieden maar op dit moment is het verschil in snelheid tussen 5G en 4G minimaal.

Naar welke telefoon moeten 2G-klanten overstappen?

Vrijwel alle nieuwe telefoons die aangeboden worden maken gebruik van de 4G- en 5G- netwerken. Klanten die 2G gebruikten kunnen dus het best overstappen op een telefoon die deze netwerken gebruikt. 

Op de website van T-Mobile staat een lijst van alle mobiele telefoons die straks niet meer werken omdat ze afhankelijk zijn van het bestaan van 2G. Vaak betreft het telefoons met kleine schermen en fysieke toetsen, bijvoorbeeld de Nokia 3310, 6310i, alle mobiele telefoons van Sony Ericsson en verscheidene modellen van Samsung.

Mocht er geen 4G- of 5G-netwerk beschikbaar zijn, dan kunnen T-Mobile klanten terugvallen op het 3G-netwerk. Als ook dit netwerk geen bereik biedt, bijvoorbeeld in een buitengebied, is er geen back-up meer en heb je geen verbinding. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen er op dit moment het 2G-netwerk van T-Mobile gebruiken

2G-netwerk voor andere apparaten blijft nog bestaan

De stop op 1 juni betreft alleen 2G voor mobiele telefoons. Het 2G-netwerk voor andere apparaten blijft vooralsnog wel in stand. Hiermee wordt gedoeld op machine-to-machineapparaten (M2M) die het netwerk gebruiken. Deze techniek zorgt ervoor dat apparaten middels het ‘internet of things’ verbonden zijn aan het internet en elkaar. Onder andere slimme energiemeters kunnen M2M gebruiken.

Met deze vorm van 2G stopt T-Mobile pas op 1 juni 2023. 'De overgang naar een ander netwerk vraagt voor deze klantengroep de nodige aanpassingen, veel tijd en organisatie', zegt het bedrijf.


VodafoneZiggo en KPN sluiten 3G af

In tegenstelling tot T-Mobile koos VodafoneZiggo ervoor om zijn 2G-netwerk te behouden en het 3G-netwerk uit te schakelen. 'Mocht er ergens onverhoopt geen 4G-dekking zijn, dan kunnen mobiele data alleen verstuurd worden via lage snelheid of via wifi', liet de woordvoerder ten tijde van de keuze weten.

KPN legt eind maart 2022 zijn 3G-netwerk plat omdat mensen volgens de provider steeds minder gebruik maken van 3G en in plaats daarvan internetten via 4G. Het 2G-netwerk houdt het bedrijf ten minste tot april 2025 aan. 'Enerzijds als back-up voor bellen en sms'en, anderzijds voor internet of things-diensten.'

Bron: Nu.nl