Tandartsrekening valt hoger uit dan begroot: moet je betalen?

Tandarts

Een behandeling ondergaan bij de tandarts kan flink in de papieren lopen. Radar kreeg bericht van iemand die ruim 1.600 euro moest betalen voor een wortelkanaalbehandeling, terwijl de kosten begroot waren op 893 euro. Hoe kan de rekening zo veel hoger uitvallen? En moet je betalen?

Vanaf 250 euro een prijsopgave

Als je een behandeling van meer dan 250 euro ondergaat bij de tandarts of bij een orthodontist, heb je recht op een prijsopgave vooraf. 

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft in de Regeling Mondzorg allerlei regels opgesteld waar zo’n prijsopgave aan moet voldoen. Zo moet het bijvoorbeeld duidelijk zijn welke prestaties uitgevoerd worden, hoeveel elke prestatie kost en wat het totaalbedrag is. 

Rekening mag zo’n 10 procent afwijken

Dit totaalbedrag kan overigens afwijken van het bedrag dat je uiteindelijk moet betalen. Soms zijn de tandproblemen namelijk erger dan vooraf ingeschat en is er een andere behandeling nodig dan voorgesteld. 

Volgens de KNMT, de beroepsorganisatie van tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen in Nederland, mag de daadwerkelijke rekening ongeveer 10 procent afwijken van de offerte. Dat moet dan wel vooraf kenbaar gemaakt zijn, bijvoorbeeld in de betalingsvoorwaarden, én moet achteraf uitgelegd worden. 

Als er tijdens de behandeling iets onverwachts gebeurt, waardoor de kosten hoger worden, moet je tandarts dit meteen met je bespreken.

Wat als de rekening hoger uitvalt?

Als je daadwerkelijke rekening hoger uitvalt dan begroot, is dat volgens KNMT overigens geen reden om hem niet te betalen. Bespreek het in eerste instantie met je tandarts.

Komen jullie er niet uit? Dan kun je contact opnemen met het Tandheelkundig Informatie Punt (TIP). Zij kunnen met je meedenken en je informeren over vervolgstappen die je kunt nemen. 

Wat als de tandarts een fout maakt?

En wat als de kosten voor een behandeling veel hoger uitvallen, omdat de tandarts bijvoorbeeld een gaatje over het hoofd ziet of een losse spalk niet opmerkt? Kun je die kosten dan verhalen op de tandarts?

Radar vroeg het eerder aan advocaat Mark Visser, gespecialiseerd in letselschade. In dit artikel leggen we er alles over uit: 

Meer over