Tanden bleken met ‘PAP’ populair: werkt het wel?
‘Wil je witte tanden? Probeer dan dit middel met de nieuwe 'PAP-technologie', adverteren verschillende bedrijven op sociale media. Maar wat is PAP? En is het wel veilig? Radar vraagt het Richard Kohsiek, tandarts bij Kohdent Mondzorg.
PAP is de afkorting van phthalimidoperoxycapronzuur. Het wordt door bedrijven als Smyle en Clearsmile gepresenteerd als alternatief voor waterstofperoxide in tandbleekproducten. “Sinds 2012 is het verboden om producten te verkopen met hoge concentraties van waterstofperoxide”, legt Koshiek uit. ”Alleen tandartsen zijn bevoegd om hoge concentraties van die stof te gebruiken.”
Bedrijven zijn daarom op zoek gegaan naar alternatieven en kwamen uit bij PAP. “Het is een soort zuur en bevat geen peroxide. Hierdoor kunnen dit soort producten de regelgeving omzeilen.”
PAP komt in verschillende vormen. Bijvoorbeeld als gel die je in een bitje kan doen. Of een pen waarmee je het op de tanden aanbrengt.
Waarom mogen alleen tandartsen peroxide gebruiken?
Een hoog gehalte waterstofperoxide kan het gebit flink aantasten. Daarom mogen alleen tandartsen er een hoog gehalte van gebruiken. Zij weten immers wat goed is voor een gebit en kunnen het in een veilige omgeving toepassen. In middelen die consumenten zelf kunnen kopen, mag nog maar 0,1 procent waterstofperoxide zitten. Dat is zo weinig dat het je tanden eigenlijk niet witter maakt.
‘Vergelijkbaar resultaat met goed poetsen’
Maar hoe effectief zijn producten met PAP dan? Volgens Kohshiek kan het effectief zijn, maar wel een stuk minder dan waterstofperoxide. “Het kan helpen bij het verwijderen van oppervlakkige vlekken op tanden en kiezen, maar het dringt niet diep door in het glazuur. Hierdoor is het effect van kortere duur. Goed poetsen kan een vergelijkbaar resultaat opleveren.”
Opvallend aan producten waar PAP in zit, is dat er soms andere stoffen aan worden toegevoegd. Zoals sodium bicarbonate, sorbitol, xylitol of kaliumcitraat. Die laatste zorgt ervoor dat tanden sneller wit worden. “Andere stoffen kunnen weer de gevoeligheid verminderen door de zenuwkanaaltjes af te dekken.”
Is dat wel veilig? Volgens Koshiek wel. Deze producten moeten immers aan Europese regelgeving doen. “Ze zijn echter niet zo effectief als professionele behandelingen bij de tandarts”, benadrukt hij. “Voor zestig euro kun je ook naar de mondhygiënist gaan voor een professionele reiniging, wat een effectiever en grondiger resultaat oplevert.”