background branding

Tarieven orthodontisten definitief omlaag

De tarieven voor orthodontie gaan met ruim een derde omlaag. Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) woensdag bekendgemaakt. Volgens de marktmeester in de gezondheidszorg staan de verdiensten van orthodontisten en tandartsen met een orthodontiepraktijk niet meer in verhouding tot de kosten die zij maken.

De NZa besloot al in 2007 de tarieven voor orthodontie te verlagen, maar kreeg van de rechter opdracht dat besluit eerst beter te onderbouwen. Nader onderzoek heeft volgens de toezichthouder opnieuw uitgewezen dat het de betaalbaarheid van de mondzorg ten goede komt, als de tarieven omlaaggaan.

De tarieven voor complexe orthodontische zorg, bijvoorbeeld bij schisis (open gehemelte), blijven buiten schot. Die zijn twee jaar geleden verhoogd, omdat de vergoedingen die toen golden de kosten niet dekten.

De NZa bekijkt nog of ook een uitzondering moet worden gemaakt voor de zorg voor speciale patiëntengroepen, bjvoorbeeld kinderen met een verstandelijke handicap, autisme of ADHD. Sommige tandartsen en orthodontisten hebben aangegeven dat die door lagere tarieven in het gedrang kan komen.

De Vereniging van Orthodontisten (VvO) en de tandartsenvereniging NMT vrezen dat door de tariefverlaging beugels alleen nog met verlies kunnen worden geplaatst. Zeker een op de vijf orthodontisten zal daarom zijn praktijk sluiten en de helft van de tandartsen stopt met orthodontie, voorspellen de brancheorganisaties.

,,De NZa raakt met haar beleid 40.000 kinderen'', stellen VvO en NMT in een verklaring. ,,De wachttijd voor orthodontische zorg zal in enkele jaren snel oplopen. Als gevolg hiervan zullen meer kindergebitten in Nederland langer scheefgroeien. Voor veel kinderen is het dan te laat om nog op eenvoudige wijze hun gebit te corrigeren.''

Bron: ANP