'Vaak weinig keus bij orthodontist'
Orthodontisten geven patiënten vaak onvoldoende informatie over hun beugelbehandeling waardoor er weinig valt te kiezen. Dat melden de Consumentenbond en het tv-programma De Monitor van KRO-NCRV zondag, nadat ze hierover een meldpunt hadden geopend.
Aanleiding was de bewering van de orthodontisten dat ze meer mensen behandelen en dat patiënten voor duurdere beugels kiezen. Dat is volgens hen de reden dat ze er ondanks opgelegde prijsverlagingen in slagen hun omzet min of meer gelijk te houden.
Niet geïnformeerd
Maar volgens de resultaten van het meldpunt wordt ruim 70 procent van de patiënten door hun orthodontist niet geïnformeerd over de verschillende behandelingsmethoden en typen beugels met bijbehorende prijskaartjes. Zeshonderd ouders van beugeldragers deden mee met de enquête.
Geen offerte
Ook geeft ruim een kwart aan vooraf geen offerte te hebben gekregen van de orthodontist. Dat is verplicht volgens de richtlijnen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De Consumentenbond hoopt dat de NZa, die ook bij het onderzoek was betrokken, optreedt.
Tarieven gedaald
In juli 2011 daalden de tarieven met 16 procent en in januari 2013 nog eens met hetzelfde percentage. Dat gebeurde nadat de NZa had vastgesteld dat de tarieven voor gebitsbehandelingen bij de orthodontist tussen 2007 en 2013 te hoog waren. Doel van de prijsverlagingen was dat de 'ortho' betaalbaar zou blijven.
Reactie NZa
Volgens De Monitor bleek uit eerder onderzoek van het programma al dat de drie grootste zorgverzekeraars (Achmea, VGZ en CZ) zagen dat beugelbehandelingen langer werden en de materiaalkosten toenamen.
De NZa zegt in een reactie geschrokken te zijn over de uitkomsten van het meldpunt en met name dat ruim een kwart geen offerte krijgt. De autoriteit wil met de koepels van orthodontisten in gesprek. Ze denkt erover met regels te komen zodat de orthodontisten informatie over mogelijke beugels op hun website zetten, zodat de consument er zich in kan verdiepen.
Tandartsen- en orthodontistenorganisatie KNMT belooft beterschap, aldus De Monitor.
Bron: ANP