Tatoeage mislukt: heb je recht op een schadevergoeding?

Tattoo Mislukt

De nauwkeurigheid tijdens het zetten van een tatoeage is erg belangrijk. Wat als je achteraf niet blij bent met de tatoeage omdat deze verkeerd is gezet? Is de tatoeëerder dan aansprakelijk? En heb je dan recht op een schadevergoeding?

Het overkwam Suzan

In 2014 wilde Suzan een tatoeage laten zetten voor haar ongeboren kindje. “Ik had een mooie uil via internet gevonden, en de tekenaar van de tattooshop had hem ook heel mooi nagetekend. Dus ik dacht dat het wel goed ging komen”, vertelt ze aan Radar. “Maar de tattoo die ze had gezet was echt totaal niet zo als de bedoeling was.”

Image
De tattoo van Suzan

'Ze heeft er gewoon iets heel anders van gemaakt'

De tattooshop bood Suzan aan om de tatoeage een aantal weken later te verbeteren, inclusief de schaduwen die ze had gewild. “Toen kwamen ze met het voorstel om de tattoo in te kleuren in plaats van de schaduwen toe te voegen.” Suzan vond dit gek, maar ging ermee akkoord omdat ze een beetje kleur niet erg vond bij de tattoo.

“Maar toen ging ze heel de buik van de uil volkrassen met kleur, ze heeft er gewoon iets heel anders van gemaakt.” Vervolgens ging Suzan terug naar de winkel om aan te geven dat dit niet de bedoeling was. “Ze zeiden dat de vrouw die de tattoo had gezet er niet meer werkte, en toen is het ook niet opgelost.”

Heb je recht op een schadevergoeding?

Bij het nemen van een tatoeage sluit je een overeenkomst met een tattooshop. “Als je zegt: ‘Ik wil deze tatoeage’, en het gaat vervolgens mis, dat is er sprake van een tekortkoming”, legt letselschadeadvocaat André van Schaick uit. “Als die tekortkoming toegerekend kan worden, dan heb je recht op een schadevergoeding.”

Axel Beijersbergen van Henegouwen is ook letselschadeadvocaat, en benadrukt de overeenkomst tussen de klant en de tattooshop. “Is de tatoeage mislukt? Dan is het net als dat je serre scheef staat of een lekkage vertoont. Daar zit aansprakelijkheid in.” Daar hoort alleen één kanttekening bij volgens de advocaat. “Een aannemer kan nog kijken of hij de serre waterdicht kan maken, maar een tatoeëerder kan naar alle waarschijnlijkheid een tatoeage niet meer herstellen. Daar zit een beetje de crux in.”

Wanneer is een tatoeage mislukt?

Naast het feit dat de tatoeage permanent is, speelt er natuurlijk nog een factor mee. Want wanneer mag je spreken van een mislukte tattoo? “Dat moet je kunnen aantonen”, vertelt Beijersbergen van Henegouwen. “In een eventuele procedure zou je bij de rechter moeten tonen wat de overeenkomst was.”

Dat is volgens de advocaat in sommige gevallen moeilijk te bepalen. “Het is eenvoudig als je een konijntje wil, maar een tattoo van een krokodil krijgt. Maar op het moment dat het een enorm lelijk konijntje is geworden, kan je je afvragen wat je mocht verwachten, en of er sprake is van een wanprestatie.”

Welke stappen moet je zetten

Stel je vindt dat je tatoeage mislukt is, welke stappen moet je dan ondernemen? Letseladvocaat André van Schaick legt uit. 

  1. Wat is de schade?

“In eerste instantie moet je je ontevredenheid kenbaar maken. Je moet benadrukken dat je het niet zo hebt gewild, en je zal je gestelde tekortkoming moeten bewijzen. Dat kan bijvoorbeeld door een deskundige in te schakelen die kan zeggen: ‘dit is niet gedaan zoals het zou moeten.”

2. Schadevergoeding claimen

“Als er nog een mogelijkheid is om het te herstellen, zou je nakoming kunnen vorderen. Als dat niet mogelijk is dan kom je al vrij snel uit op een schadevergoeding. Het laten  weglaseren zou je bijvoorbeeld kunnen vorderen.”

Een tatoeage laten verwijderen kan flinke kosten opleveren. De prijs van een laserbehandeling hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte en kleur van de tatoeage. Meer weten of het laten verwijderen van een tattoo? Lees dan het artikel dat Radar hier eerder over maakte. 

Suzan wilde een vergoeding voor het weglaseren, nadat haar tatoeage mislukt was. “Maar ze wilden niks voor me doen.” Inmiddels heeft ze het al twee keer proberen weg te laseren, maar omdat ze een tatoeage met kleur heeft gaat dit lastig. “Met kleur ben je wel zes tot twaalf keer bezig, en dat moet ik allemaal zelf betalen. Dat is minimaal honderd euro per keer, en daarnaast doet het laseren meer pijn dan het zetten”, aldus Suzan.

3. Smartengeld

“Je zit natuurlijk ook aan het lichaam te tornen”, vertelt Van Schaick. “Mogelijk is er ook sprake van immateriële schade. Er wordt leed aangedaan, niet per se lichamelijk, maar misschien wel psychisch. Dan kom je in het smartengeld, maar ik verwacht niet dat dat bedrag heel groot zal zijn.”

Meer over