Te hoge doses B6 in vitaminepillen
In veel vitaminepillen zit een te hoge dosis van de vitamine B6. De Consumentenbond onderzocht vijftien verschillende vitaminepillen en daarvan bleken er elf een te hoog gehalte B6 te hebben.
Dit betekent dat het B6-gehalte boven de kritieke grens van 25 milligram ligt die Gezondheidsraad nog veilig vindt.
Gevoelloosheid en zenuwpijn
Wie langdurig vitamines met veel B6 slikt kan last krijgen van gevoelloosheid, tintelingen of ernstige zenuwpijn in handen en voeten. De uitzending van tv-programma KRO Brandpunt gaat zondag over dit onderwerp.
De Consumentenbond bekeek acht multivitaminepillen, zes vitamine B-complex-pillen en één vitamine B6-preparaat. Sommige producten bleken wel 3,5 tot 5,5 keer de veilige dagdosis B6 te bevatten.
'Lak aan veiligheidsgrenzen'
'Fabrikanten hebben blijkbaar lak aan de veiligheidsgrenzen. Deze grenzen zijn al jaren bekend en worden moedwillig genegeerd door sommige fabrikanten', zegt Bart Combée, directeur Consumentenbond.
De bond gaat bij minister Edith Schippers van Volksgezondheid pleiten voor het wettelijk vastleggen van maximumgehaltes vitaminen. 'Dan kan de toezichthouder boetes opleggen of producten van de markt te halen als fabrikanten te veel van een bepaalde vitamine in hun producten stoppen', aldus Combée.
Bekijk ook de uitzending die Radar maakte over de zin en onzin van vitaminepillen.
Update 17:50 uur: Klachten
Het Nederlandse Bijwerkingen Centrum Lareb heeft de afgelopen jaren vijftien meldingen gekregen van mensen die gezondheidsklachten hadden door een teveel aan vitamine B6. In zes gevallen kwam dat door zelf gekochte vitaminepreparaten van verschillende merken. In de andere gevallen was B6 op voorschrift ingenomen.
Dit jaar kwamen bij Lareb twee meldingen binnen. 'Dat lijkt niet veel, maar dat komt omdat mensen vaak niet weten dat ze bij Lareb ook bijwerkingen kunnen melden van vitaminepillen', verklaarde directeur Agnes Kant maandag. De klachten varieerden van branderige voeten of zenuwpijn aan de voeten en benen tot tintelingen en prikkelingen in handen en voeten.
Lareb geeft de klachten door aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Wil je zelf een bijwerking melden? Dat kan via de website van Lareb.
Bron: ANP