Vitamine C of vitamine € ?

Het is herfst en daarom grijpen veel mensen naar de vitaminepillen. Drogisterijen en speciaalzaken hebben allerlei soorten pillen in huis. De prijzen van deze vitamines verschillen onderling erg veel. Zit er verschil tussen goedkope en dure vitaminepillen?

Radar zoekt uit waar je op moet letten bij deze vitamines en onderzoekt daarnaast de noodzaak van het slikken ervan. Ook wordt een aantal claims op de etiketten onder de loep genomen. Maken de fabrikanten hun beloftes waar?

Heb jij extra vitamines nodig? Voor sommige bevolkingsgroepen is dit namelijk wel aan te raden. Bekijk het overzicht.

Prijsverschil is 'onnodig'

Vitamine C is een van de meest populaire vitamines en volop te vinden in drogisterijen en speciaalzaken. Wat zien we als we de prijzen vergelijken?

Radar onderzocht 4 soorten vitamine C pillen met elk 1 gram vitamine C. Bij De Tuinen betaal je € 8,49 voor een potje met 90 pillen, omgerekend zo’n 9 eurocent per pil. Voor het merk Solgar leg je € 19,50 neer voor een potje met 100 pillen, omgerekend 20 eurocent per stuk. Een fors prijsverschil dus.

Heeft dit prijsverschil consequenties voor de kwaliteit van de vitaminepil? Jan van Maarseveen, chemicus en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, zegt dat dit prijsverschil totaal onnodig is. Eigenlijk zit er wat betreft de werkzame stof geen verschil tussen de twee soorten: iedere pil bevat 1 gram vitamine C.

'Gebaseerd op ontwikkelingslanden'

Vitamine C is dus gewoon vitamine C. Maar volgens Sandra de Jong, woordvoerder van de Consumentenbond, is het slikken van extra vitamines sowieso zinloos. 'Het zijn echt bepaalde bevolkingsgroepen die er gebaat bij zijn en bepaalde leeftijdsgroepen, maar het overgrote deel van de Nederlanders krijgt gewoon het benodigde deel binnen uit dagelijks eten, als je gezond eet.'

De Consumentenbond heeft ook onderzoek gedaan naar de etiketten van vitamines en mineralen. Zo zijn er opmerkelijke claims gevonden bij zinktabletten en bij multivitamines voor kinderen. De zinktabletten zouden zorgen voor glanzender haar, maar dit is alleen het geval als je een tekort hebt aan zink - en dat heeft bijna niemand. De multivitamines voor kinderen bevatten grote doseringen jodium. Bij navraag blijkt dat de dosering is gebaseerd op cijfers uit ontwikkelingslanden. Deze kinderen hebben vanzelfsprekend een ander voedingspatroon dan kinderen in Nederland.

De Consumentenbond geeft aan dat je alleen vitaminepillen bij moet slikken als je deze ook daadwerkelijk nodig hebt. Je arts kan dit beoordelen, voegt Sandra de Jong daaraan toe.

Forumreacties

77
  • Door Radar

Veel mensen grijpen in de herfst naar vitaminepillen. De prijzen van deze pillen lopen nogal uiteen. Zit er verschil tussen goedkope en dure vitaminepillen? Radar zoekt uit waar je op moet letten bij deze vitamines, en of het slikken ervan noodzakelijk is. Ook nemen we claims op de etiketten onder de loep: http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/03-11-2014/vitamine-c-of-vitamine-EUR/ Maandag 3 november in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1

  • Door moederslink

Als ik de etiketten op verschillende merken lees , mag er geen verschil zitten , qua samenstelling vd vitamines. Ik slik ze ook en koop de goedkope meuk bij de Action nb.

  • Door witte angora

Toevallig heb ik van de week een paar potten weggegooid. Wist nauwelijks nog dat ik ze had, en al helemaal niet wát ik had. Was aan het opruimen/leegruimen, heb die dingen al een jaar niet geslikt. Op één pot na dan, die nog wel eens nuttig kan zijn. Dus nodig? Och...