'Te pittige' noedels teruggeroepen in Denemarken: zijn ze veilig om te eten?

Noedels!

Pittige noedels van het Zuid-Koreaanse merk Samyang zijn in Denemarken teruggeroepen omdat ze zo heet zijn dat ze zelfs giftig zouden zijn voor mensen. Dat heeft de Deense voedselwaakhond besloten. De noedels zijn in Nederland op allerlei plekken te koop. Moet je ze uit de weg gaan, of kan een liefhebber van scherp eten de hitte best aan? 

Waarom worden de noedels teruggeroepen?

Vorige week besloot het Deense voedselagentschap drie smaken noedels van het Zuid-Koreaanse merk Samyang terug te roepen. Het gaat om de Hot Chicken Stew, de 2x Spicy & Hot Chicken en Buldak 3x Spicy & Hot Chicken. Deze drie producten bevatten volgens de uitspraak te veel capsaïcine. Die stof geeft pepers hun scherpte. Hoe meer capsaïcine, hoe heter.

Producent Samyang Foods reageerde verbaasd op de beslissing. “We begrijpen dat de Deense voedselautoriteit de producten heeft teruggeroepen omdat ze te pittig waren, niet omdat er een probleem met de kwaliteit was", verklaarden zij in een statement aan de BBC. 

“Op dit moment worden de producten wereldwijd geëxporteerd, maar dit is de eerste keer dat ze om deze reden zijn teruggeroepen.”

Hoe pittig zijn de Samyang-noedels daadwerkelijk?

De hoeveelheid capsaïcine wordt gemeten in zogenaamde Scoville Heat Units (SHU). Deze beschrijft dus hoe scherp iets eetbaars is. De hoeveelheid SHU in de teruggeroepen noedels is niet bijzonder hoog, vergeleken met de hoeveelheden in veel andere eetwaren. 

Ter illustratie: een jalapeño, de groene peper die je vaak in Mexicaans eten terugvindt, scoort tussen de 2.500 en 8.000 SHU. De waarden van tabascosaus liggen tussen de 7.000 en 8.000 SHU. Een erg hete peper als de habanero krijgt veel hogere waarden toegewezen, tussen de 100.000 en 350.000 SHU.

De noedels van Samyang die in Denemarken zijn teruggeroepen zijn er in drie niveaus van pittigheid:
- Hot Chicken Stew - 4.404 SHU
- 2x Spicy & Hot Chicken - 8.808 SHU 
- Buldak 3x Spicy & Hot Chicken - 13.200 SHU

Is te veel capsaïcine giftig?

Hoe pittig iets in je mond voelt, heeft ook te maken met hoe het wordt gegeten. De gepeperde kruidenmix van de noedels meng je namelijk met de meegeleverde olie. Wanneer je dan een hete noedel naar binnen slurpt, wordt de binnenkant van je mond bedekt met olie. Zo blijf je de scherpte voelen én kom je er niet zomaar vanaf door met water of melk te spoelen.

Daarbij wordt pittig eten door mensen verschillend ervaren. De één smikkelt zonder problemen van een pittige Indonesische rijsttafel, de ander heeft moeite met vers gemalen peper op het ei. Als je vaak scherp eten hebt gehad, ben je gewend een hogere hoeveelheid capsaïcine binnen te nemen.

Als je meer capsaïcine binnenkrijgt dan je lichaam gewend is, kan dat leiden tot irritatie van de mond, maag of ingewanden. In erge gevallen kan men gaan overgeven, of last krijgen van diarree.

Ook gaat het gepaard met zweet en het herkenbare brandende gevoel in de mond en keel. Wees dus voorzichtig als je iets eet dat vele malen scherper is dan je normaal eet en stop als je je er niet goed bij voelt.