'Te veel B12 vergroot kans op vroegtijdige sterfte': moeten we ons zorgen maken?
Van een tekort aan vitamine B12 is al lang bekend dat dit gezondheidsrisico's met zich mee kan brengen. Over een te hoge B12-waarde was tot op heden niks bekend. 'Baat het niet dan schaadt het niet', was de opvatting. Nu hebben onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) een relatie kunnen ontdekken tussen hoge B12-waarden en vroegtijdige sterfte. Hoe gevaarlijk is een te hoge B12-waarde?
B12 is de enige vitamine die alleen in dierlijke producten zit. Als je vegetarisch of veganistisch bent, moet je oppassen voor een tekort aan de vitamine. Bepaalde ziekten, overmatig alcoholgebruik of het slikken van sommige medicijnen zouden ook tot een B12-tekort kunnen leiden. Meer over B12 en de risico's van een tekort.
Om een tekort te voorkomen kan je extra B12 tot je nemen. Maar moet je je nu dan zorgen gaan maken als je gebruikmaakt van B12-supplementen, omdat dit mogelijk de kans op vroegtijdige sterfte vergroot?
Wat weten we nu écht over de risico's van te veel B12?
De onderzoekers hebben bij een paar groepen, met verschillende B12-waarden, gekeken naar het aantal sterftegevallen. Daarin constateerden ze dat de mensen in de groepen met hoge B12-waarden, een grotere kans hadden om dood te gaan. 'Het is een eerste onderzoek en een eerste associatie. De onderzoekers weten alleen nog niet waar het door komt. Daar is meer onderzoek voor nodig', laat een woordvoerder van de UMCG weten.
Er kon dus nog niks gezegd worden over voor wie, in welke medische situatie en hoeveel B12 dan schadelijk zou zijn. 'De associatie tussen B12-waarden en sterfte voor de algemene bevolking blijft onduidelijk', valt te lezen in het onderzoek.
'Geen oorzaak-gevolg relatie vastgesteld'
'Een beperking van dit type onderzoek is dat er geen oorzaak-gevolg relatie kan worden vastgesteld. Immers ook andere factoren kunnen invloed gehad hebben op de uitkomst', stelt Jovanka Vis van het Voedingscentrum. 'De auteurs geven dat ook zelf aan als beperkingen van hun onderzoek: er is maar één keer vitamine B12 gemeten, er was alleen maar informatie beschikbaar over B12-supplementen via injecties (waarbij niet duidelijk is om welke reden deze werden gegeven) en er was geen gedetailleerde informatie beschikbaar over het eetpatroon van de groep.' Al deze factoren kunnen invloed hebben op het verband tussen hoge B12-waarden en sterfte.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) sluit zich hierbij aan. 'Zowel de oorzaak van de hoge B12-spiegels als het mogelijke mechanisme hoe hoge B12 de kans op sterfte vergroot, zijn onbekend en niet uit deze studie te halen. Meer onderzoek is nodig om uit te wijzen of het verband causaal is', laat een woordvoerder van het RIVM aan Radar weten.
Geen bovengrens voor B12
Volgens het Voedingscentrum is er vooralsnog geen reden voor paniek. Het Voedingscentrum baseert zich onder andere op het feit dat er geen bovengrens is vastgesteld door de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA). 'Wanneer een te hoge inname van bepaalde voedingsstoffen op lange termijn slecht zou kunnen zijn voor je gezondheid, wordt hiervoor een aanvaardbare bovengrens opgesteld. Dit is bij vitamine B12 niet het geval', zegt Vis.
Wat moet je doen als je extra B12 neemt?
'Er zijn op dit moment geen ongewenste effecten bekend bij gezonde mensen die langdurig veel vitamine B12 innemen', zegt Vis. Je hoeft je dus niet gelijk zorgen te maken als je B12-supplementen gebruikt. 'De doseringen vitamine B12 in supplementen kunnen heel erg variëren, maar er is dus geen bovengrens voor opgesteld', zegt Vis.
Als je een vitaminesupplement gebruikt, dan geldt het algemene advies om niet meer dan honderd procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) te nemen. Deze informatie vind je op het etiket. In het geval van vitamine B12, neem je dus niet meer dan 2,8 microgram per dag via een supplement.
Neem je extra B12 omdat je een tekort hebt? Stop hier niet zomaar mee en neem bij twijfel contact op met je huisarts.
Update 17:00 - UMCG komt terug op onderzoek
De onderzoekers van het UMCG, die deze week een waarschuwing hebben gegeven voor de mogelijke gezondheidsrisico's van te veel vitamine B12, komen terug op het onderzoek. Ze stellen dat je niet moet stoppen met het nemen van B12 als je een medisch tekort hebt. Lees het persbericht.