Tegemoetkoming mantelzorgers afgenomen

21032022-mantelzorger.jpg

De jaarlijkse tegemoetkoming voor mantelzorgers is de afgelopen jaren in veel gemeenten minder geworden. Dat meldt koepelorganisatie MantelzorgNL op basis van een onderzoek naar hoe gemeenten mantelzorgers waarderen.

Tot 2015 kregen mantelzorgers 200 euro per jaar. Daarna kwam het waarderen van mantelzorgers bij de gemeente te liggen. Jaarlijks ontvangen gemeentes daar geld voor, maar ze mogen zelf bepalen hoe zij dat geld besteden.

In nog maar een derde van de gemeentes geldbedrag als waardering

In 2021 kregen mantelzorgers in nog maar een derde van de gemeentes een geldbedrag, met een gemiddelde waarde van 114 euro. De helft van de gemeenten geeft een waardebon van gemiddeld 61 euro. In 7 procent van de gemeenten krijgen mantelzorgers een bloemetje of pakket met lokale producten met een gemiddelde waarde van 20 euro en in 10 procent van de gemeenten krijgen ze niks meer. Verder zijn er een paar gemeenten die de waardering juist hebben verhoogd, met gemiddeld 20 euro.

Behalve dat de bedragen die mantelzorgers ontvangen steeds lager worden, is de waardering ook ingewikkeld ingericht, ziet MantelzorgNL. Zo dient het extraatje soms meerdere doelen, zoals bonnen die alleen te besteden zijn bij de lokale middenstand. Of het bedrag is soms vooraf niet duidelijk, omdat de hoogte afhankelijk is van het aantal mantelzorgers dat zich aanmeldt.

Mantelzorgers essentieel door vergrijzing en tekorten in de zorg

'Met technische beheersmaatregelen en de stapsgewijze vermindering van de hoogte van de waardering geef je de mantelzorgers geen warm gevoel of oprechte waardering', aldus directeur van MantelzorgNL Liesbeth Hoogendijk. Dat mantelzorgers gezien worden en serieus worden genomen is volgens Hoogendijk van cruciaal belang. 'Kijkend naar de vergrijzing en de oplopende tekorten in de zorg kunnen gemeenten hier hun ogen niet voor blijven sluiten.'

Bron: ANP