background branding

Tele2-klanten krijgen 4G-internet in alle EU-landen conform abonnement

18092020 tele2.jpg

Tele2-klanten die in andere landen van de Europese Unie (EU) vaak alleen trager 3G-internet kunnen gebruiken, worden overgezet op het netwerk van T-Mobile. Conform je abonnement kun je dan wel 4G-internet gebruiken. Dat meldt NU.nl. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) tikte de provider begin dit jaar op de vingers.

Klanten krijgen namelijk niet het snellere 4G-internet in andere landen van de EU, terwijl ze daar wel recht op hebben. Uiteraard speelt de dekking een rol, maar Tele2-klanten krijgen het ook niet als het wél beschikbaar is. Volgens EU-regelgeving is dit echter niet toegestaan.

Constatering ACM

De autoriteit verklaarde in januari 2020: 'We hebben geconstateerd dat een aantal telecomaanbieders bij roaming binnen de EU een lagere internetkwaliteit aanbiedt dan in Nederland, terwijl diezelfde kwaliteit wel beschikbaar is.'

Klachten

Online zijn er verschillende forumberichten te vinden van Tele2-klanten die in andere EU-landen een tragere internetverbinding krijgen dan waar ze recht op hebben. Zo ook op het forum van Tele2 zelf en op het Radar-forum. Een ontevreden klant schrijft: 'Ze zeggen dat je in de EU, net zoals je thuis gewend bent, kunt internetten op je mobiel. Maar dat is niet waar, omdat je in het buitenland 3G hebt!'

Begonnen met overzetting

De provider is 'deze zomer' begonnen met de overzetting van Tele2-klanten, zo verklaart een woordvoerder tegenover de nieuwswebsite. Tele2 beaamt dat de provider vaak nog 3G-internet aanbood.

Te laat

De overzetting vindt overigens wel maanden later plaats dan de deadline van de ACM. Providers hadden tot 19 februari 2020 de tijd om in andere EU-landen dezelfde internetsnelheid aan te bieden volgens het 'roam like at home'-principe. Dat geldt overigens wel alleen voor plekken waar goed bereik is. Als er geen goede dekking is, hebben de providers uiteraard geen andere keus dan 3G-internet aan te bieden. 

Fusie Tele2 en T-Mobile

De fusie van Tele2 en T-Mobile werd vorig jaar afgerond. Tele2-klanten worden momenteel in kleinere groepen overgezet op het netwerk van T-Mobile.

Bron: NU.nl