Telefoon ontgrendelen en berichten lezen: zo schendt TEMU jouw privacy

Temu Privacy

Veel experts zetten hun vraagtekens bij de Chinese webshop TEMU. Niet alleen blijken producten onveilig, krijg je niet altijd wat je verwacht en gaat retourneren slecht, de app maakt ook nog eens extreem veel inbreuk op je privacy. 

Alle apps verzamelen data

Apps verzamelen, delen en verwerken allerlei gegevens. Hoe ze dit doen en welke gegevens ze verzamelen beschrijven ze in de informatie die je kunt lezen in de App- of Play-store. Zodra je de app download, ga je hiermee akkoord. 

Screenshots en telefoon ontgrendelen

Alle apps verzamelen gegevens, maar TEMU gaat hier wel heel erg ver in. De app vraagt niet alleen het recht om in je camera, contacten en wifinetwerk te kunnen. TEMU wil ook de rechten om je telefoon ‘s nachts te ontgrendelen zonder dat je erbij bent en het recht om audio op te kunnen nemen. 

En daar houdt het niet op. Als je de app downloadt, geef je ook toestemming aan TEMU om software op je telefoon te installeren, je berichten te lezen en kan de app screenshots maken. Dat ontdekte technologie-expert Vincent Nys, die voor het televisieprogramma ‘Het digitale dilemma’ van de Belgische VRT naar de broncode van Temu keek. 

Volgens deze expert verzamelt TEMU veel meer informatie dan je van een webshop kunt verwachten. 

Update

Reactie Temu

In een reactie op ons artikel ontkent Temu dat de app screenshots maakt. Ook lichten ze toe dat de verzamelde data niet wordt verkocht. Ze hebben dus wel toegang tot de in het artikel benoemde diensten in je telefoon en passen deze toe om de app en het bestelproces te optimaliseren en personaliseren.

Wil je alsnog niet dat Temu hiervoor jouw data gebruikt? Ga dan in de app naar Settings > Permissions. Daar kun je beperken waartoe Temu toegang heeft.

Chinese webshops houden zich niet aan de regels

En privacyschending is niet het enige punt van zorg als het om TEMU gaat. Eerder sprak Radar Marlene ten Ham van Thuiswinkel.org. Zij legde uit dat Chinese webshops zich niet houden aan de regels die gelden voor Nederlandse webshops, waardoor er een oneerlijk speelveld ontstaat.

Zij wil dan ook dat er wordt gecontroleerd of webshops zich aan de regels houden en waarschuwt consumenten om niet zomaar bij Chinese webwinkels te bestellen. 

Zo gebruik je TEMU veilig

Wil je toch iets bestellen bij Temu? Gebruik dan de browser op je telefoon of computer in plaats van de app. Hierbij kun je namelijk een incognitovenster openen en hoef je niet akkoord te gaan met de voorwaarden van de app. 

Log bijvoorbeeld ook niet in met een van je sociale mediaprofielen. Als je dit wel doet, geef je Temu toegang tot bijvoorbeeld je Facebook- of Instagramaccount. 

Bestel jij weleens iets bij TEMU?

Radar is benieuwd of jij weleens iets bij TEMU bestelt én of je hiervoor de app gebruikt. Laat het weten in onze poll: 

Bronnen: RTL Nieuws, VRT