Is het wel verstandig om te shoppen bij TEMU of AliExpress?

Temu

Chinese webshops waren het afgelopen jaar flink in trek bij Nederlandse consumenten. Zij gaven in totaal 265 miljoen euro uit aan Chinese online winkels. Het aandeel crossborder-bestedingen nam daardoor toe van 5 naar 7 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van belangenvereniging Thuiswinkel.org. Maar is het wel verstandig om spullen te kopen bij bijvoorbeeld Temu of AliExpress?

Groot contrast met wens duurzaamheid

De aanbiedingen vliegen je om de oren. Voor een prikkie koop je een haarföhn, meubels of kleding in een Chinese webshop. Dozen vol met spullen worden verscheept naar Nederland, elk jaar weer meer. En tegelijkertijd willen consumenten juist bewuster en verantwoordelijker shoppen. “Een groot contrast”, vindt algemeen directeur Marlene ten Ham van Thuiswinkel.org. 

“Enerzijds wil de consument dus duurzamer winkelen, maar het volgende moment wordt net zo makkelijk goedkope producten van slechte kwaliteit in het online winkelmandje gestopt.” Ten Ham vraagt zich af of we dit wel moeten willen als maatschappij. “Er zijn nog veel stappen te zetten. Consumenten zeggen wel dat ze duurzaamheid belangrijk vinden, maar een lage prijs blijft vaak een grote factor”. 

Waarschuwing

Ten Ham is niet blij met de ontwikkeling van meer aankopen in China. “In de voorgaande twee jaar zagen we de online bestedingen van Nederlandse consumenten bij Chinese webshops juist afnemen, omdat die sinds 2021 niet meer zijn vrijgesteld van btw. In 2023 zien we een flinke toename.” 

Ze waarschuwt consumenten om niet zomaar te kopen bij Chinese webwinkels. “Je weet niet zeker of een product veilig is, je hebt geen idee wat het Chinese bedrijf met jouw data doet en de webshop heeft ook geen keurmerk.” Dat betekent dat je vaak nergens terecht kunt met je klachten.

Handhaving

Toch denkt Ten Ham dat het aan de Nederlandse overheid en Europese Commissie is om te gaan handhaven. “Webshops uit China houden zich niet aan dezelfde regels die gelden voor Nederlandse webshops en zo krijg je een oneerlijk speelveld.” 

De grootste digitale bedrijven zoals Meta, TikTok, X en AliExpress hebben sinds een half jaar te maken met de Europese DSA (Digital Services Act). Die wet moet de rechten van de EU-burgers beschermen. “De digitale platforms hebben precies genoeg veranderingen doorgevoerd om aan de regels te voldoen en geen boetes te krijgen.” Dat zegt een woordvoerder van de Europese Commissie. 

"We hebben meegewerkt aan de totstandkoming van de DSA", maar voor Marlene Ten Ham van Thuiswinkel.org mag de Europese Commissie verder gaan kijken naar andere spelers die versneld de markt betreden. “Voor buitenlandse websites die in Nederland handelen gelden dezelfde regels. Wat we willen is dat voor alle webshops daarop gehandhaafd wordt, zodat er een eerlijk speelveld is voor ondernemers die zich moeten houden aan de Nederlandse en Europese wetgeving.”

Wil je iets online kopen, let dan op de volgende regels die opgesteld zijn door de ACM (Autoriteit Consument en Markt).

Verklaring TEMU

Wat betreft de samenwerking met belangenverenigingen van Europese consumenten

Temu erkent de zorgen van de Europese Commissie en nationale consumentenautoriteiten en herhaalt onze inzet om nauw samen te werken met de relevante toezichthouders om eventuele problemen aan te pakken en naleving van de EU-wetgeving te garanderen, ook in Nederland.

Hoewel we in relatief korte tijd populair zijn geworden onder veel consumenten, zijn we nog steeds een heel jong platform – nog geen twee jaar operationeel in de EU – en leren we actief, en passen we ons aan aan de lokale vereisten. We zullen altijd onze volledige meewerking verlenen, omdat we van mening zijn dat dergelijke onderzoeken op de lange termijn ten goede komen aan consumenten, de verkopers, en ons platform.