background branding

Speelgoed webshop TEMU onveilig: 95% vormt veiligheidsrisico voor kinderen

Temu Speelgoed

Knuffels, puzzels, raceautootjes en knutselspullen: voor een paar euro kun je het allemaal bij de Chinese webwinkel TEMU bestellen. Uit onderzoek van Toy Industries of Europe (TIE) blijkt dat je dit toch beter niet kunt doen. Dit speelgoed voldoet namelijk niet aan de Europese veiligheidsvoorschriften en vormt een veiligheidsrisico voor kinderen. 

Allerlei veiligheidsrisico’s

Toy Industries of Europe (TIE) - de brancheorganisatie voor de Europese speelgoedindustrie - bestelde negentien speelgoedproducten bij de Chinese webwinkel, waaronder knuffels, rammelaars, badeendjes en een slijmpakket. 

Deze speelgoedartikelen voldoen allemaal niet aan de Europese eisen voor speelgoed. Achttien ervan vormen zelfs een veiligheidsrisico voor kinderen. Dit komt neer op 95 procent van de onderzochte producten. 

Kinderen kunnen zich bijvoorbeeld aan het speelgoed snijden. Ook kan het zorgen voor verstopping, verstikking, wurging of doorboring en zitten er te veel chemicaliën in de producten. 

Slijmpakket met chemische stoffen

TIE onderzocht bijvoorbeeld een rammelaar met regenboog lint voor baby’s. Deze rammelaar is gevaarlijk, omdat er scherpe randen aan de metalen belletjes zitten waar kinderen zich aan kunnen snijden. Ook zitten er kleine onderdelen aan de rammelaar die verstikking kunnen veroorzaken. 

Ook het slijmpakket dat ze onderzochten bleek een gevaar voor kinderen: de hoeveelheid boor was elf keer hoger dan de wettelijke limiet voor speelgoed. Deze stof kan irriterend zijn bij contact met de huid en ogen en kan krampen, braken en diarree veroorzaken bij inademing of inslikken. 

Acties van TEMU niet voldoende

Toy Industries of Europe heeft webshop TEMU op de hoogte gebracht van deze bevindingen. De Chinese koopjessite antwoordde dat ze actie hebben ondernomen en dat het speelgoed niet meer op de website te vinden is. 

Volgens de brancheorganisatie is dit echter niet genoeg. Voor elk onveilig speelgoedartikel dat zij hebben geïdentificeerd, zijn er namelijk talloze andere die niet worden gevonden en in handen zijn van allerlei consumenten. 

Bron: Toy Industries of Europe