Termieten in opkomst: hoe weet je of je huis beschadigd is en ben je verzekerd?
In Nederland zijn voor het eerst kolonies schadelijke termieten aangetroffen, meldt het Kennisnetwerk Invasieve Exoten. Deze insecten kunnen enorme schade aanrichten aan je huis of meubels. Radar zoekt uit hoe je deze schade herkent en of je verzekerd bent.
Wat zijn termieten?
Termieten zijn insecten die net als mieren in kolonies leven. Over het algemeen leven ze in bomen, timmerhout, grond en houten constructies. Ze eten voornamelijk dood hout of verdorde planten. Vandaar dat ze flinke schade kunnen aanrichten aan huizen.
Zo herken je de aanwezigheid van termieten
Volgens het Kennis- en Adviescentrum Dierenplagen (KAD) zijn er verschillende aanwijzingen voor de aanwezigheid van termieten in of rond je huis. Om te beginnen kun je ze herkennen aan moddertunnels die ze graven van een voedselbron (hout) naar de grond (waar hun nest zit). Dit zie je bijvoorbeeld langs je muren.
Ook schade aan houtwerk kan wijzen op termieten: het hout kan bijvoorbeeld hol gaan klinken als je erop klopt. Ook kan je vloer of plafond beginnen te hangen, kan hout afbrokkelen en verf afbladderen.
Als je hout openbreekt, kun je de termieten zelf zien. Het zijn witte tot karamelkleurige insecten. Vermoed je termieten? Dan kun je gebruik maken van de gratis determinatie-service van het KAD. Je stuurt dan wat diertjes naar ze op en zij vertellen je of het termieten zijn of niet.
Ben je verzekerd tegen schade?
Als termieten je vloer, dak, plafond of de fundering van je huis aantasten, biedt je verzekering vaak geen uitkomst. Een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars vertelt: “Dit is afhankelijk van je polisvoorwaarden, maar de meeste woningverzekeringen dekken dit niet en sluiten het expliciet uit.”
“Hout is vatbaar voor hout aantastende-insecten en ongedierte en daardoor heel onderhoudsgevoelig”, legt hij uit. “Regelmatige controles zijn belangrijk om je huis vrij te houden van schadelijke insecten. Als verzekeraars dit risico verzekeren, zullen ze daarom hoogstwaarschijnlijk regelmatige inspecties vereisen om het risico beheersbaar te houden.”
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Altijd op de hoogte zijn van onze nieuwste artikelen? Dat kan! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ze gratis in je mailbox.