Terugroepactie John West haringfilets wegens teveel aan ethyleenoxide

12082021 supermarkt - V2.jpg

John West roept uit voorzorg een partij haring in kruidige tomatensaus terug, omdat in een van de grondstoffen te veel ethyleenoxide is aangetroffen. Het overschot is gevonden tijdens een kwaliteitscontrole van johannesbroodpitmeel, een verdikkingsmiddel, dat wordt gebruikt bij het maken van de haring van John West. Bij een normale hoeveelheid is ethyleenoxide niet schadelijk, maar ditmaal overstijgt het de limiet van de Europese Unie en dat kan schadelijk zijn voor de gezondheid. In de EU wordt het als kankerverwekkend aangemerkt.

Het gaat om John West Haringfilets in kruidige tomatensaus van 170 gram met een houdbaarheidsdatum tot 16 maart 2024, verkocht in de supermarkten Jumbo, Plus en Hoogvliet. Wie het product met EAN nr 5000171056757 heeft gekocht, wordt gevraagd het niet te eten en terug te brengen naar de winkel. Daar wordt het aankoopbedrag terugbetaald.

Eerdere terugroepacties met ethyleenoxide

De lijst van teruggeroepen producten door ethyleenoxide wordt steeds langer. Eerder werden er al diverse supplementen en crackers, dressings en andere producten teruggeroepen wegens een teveel aan ethyleenoxide. Later volgden er nog meer terugroepacties van supplementen.   

Bron: ANP