Terugvorderen pgb

Als je zorgaanbieder fraudeert, draai jij als budgethouder op voor de kosten. Radar besteedde vorig jaar al aandacht aan deze kwestie. Waarom is de situatie voor vele pgb-gedupeerden nog steeds niet opgelost?

Vorig jaar besteedde Radar aandacht aan mensen met een verstandelijke beperking bij wie het zorgkantoor pgb-geld probeert terug te halen. Er zou met dit geld door de cliënten of hun zorgaanbieder gefraudeerd zijn. Maar hoewel dat nog niet duidelijk is, werd wel geprobeerd het geld te verhalen op de cliënten.

De vorderingen werden na onze uitzending bevroren tot nader onderzoek.

Afgelopen december kondigde de staatssecretaris aan dat uiterlijk 1 mei, en zoveel eerder als mogelijk, aan de betreffende budgethouders duidelijkheid moet worden geboden over het vervolg. Lees de brief van de staatssecretaris van 7 december 2015 (PDF).

Forumreacties

7
  • Door Radar

Als je zorgaanbieder fraudeert draai jij als budgethouder op voor de kosten. Radar besteedde vorig jaar al aandacht aan deze kwestie. Waarom is de situatie voor vele pgb-gedupeerden nog steeds niet opgelost? Lees meer: http://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/22-02-2016/terugvorderen-pgb/ Maandag 22 februari in Radar, 20:30 uur, NPO 1

  • Door snel0026

Mag ik vinden dat dit allemaal komt door het privatiseren van basisvoorzieningen, zoals gezondheid, energie, publiek vervoer enz.

  • Door FransKa

Mijn zoon had een psychisch probleem. In samenwerking met de GGZ verklaarde Jeugdzorg mijn zoon zwakbegaafd. Zodoende had mijn zoon afgelopen jaren een PGB. De eerste instelling waar hij via Jeugdzorg werd geplaatst eiste dat zij het PGB mochten beheren. Maar een jaar later besloot de instelling dat mensen boven de 18 niet meer welkom waren en pestte mijn zoon en anderen weg. Een medewerker begon voor zichzelf en startte een instelling, Ascensio. Daar wij zwaar waren belast en mijn zoon niet in staat was het PGB te beheren deed de instelling dat. Na Ascensio heeft mijn zoon nog langdurig bij andere instellingen gezeten die ook het PGB beheerden. In de afgelopen 8 jaar is mijn zoon steeds verder achteruit gegaan. En het enige dat de instellingen deden was ieder maand het PGB innen (eigenlijk is Ascensio de enige geweest die nog iets geprobeerd heeft!) . Maar klagen bij het zorgkantoor had geen zin. Zij voerden uit en controleerden niets. Sterker: als wij klaagden bij hen liep onze zoon het risico dat hij moest betalen! Bij een instelling was het zo dat ze bewust een re-integratietraject van het UWV torpedeerden en probeerden mijn zoon in een 'project' zwart te laten werken. Afgelopen jaren is mijn zoon steeds vaker psychotisch geweest. Bij de laatste instelling waar hij verbleef hebben ze hem om die reden een week op straat gezet om dat hij niet luisterde. Begin 2015 is hij eindelijk in de GGZ terecht gekomen en kon hij het PGB afsluiten. Meer als 200.000 euro's waren er uitgegeven zonder hij geholpen werd. Nu, een jaar later is duidelijk dat hij ziek is en de rest van zijn leven medicatie moet gebruiken. Gelukkig is er bij hem geen PGB teruggevorderd. Maar de instellingen waar hij verbleven heeft zou ik het liefst heel veel geld terug laten betalen. Want de manier waarop ze hem in de steek hebben gelaten is schrijnend. Als ouder hebben we moeten zorgen dat onze zoon de benodigde zorg kreeg.