background branding

Test: is de duurste latexverf ook de beste?

Als je een muurtje gaat witten hoor je steevast: neem niet de goedkoopste verf, daar krijg je spijt van. Het is bijna een volkswijsheid, maar klopt deze wijsheid? Is de duurste muurverf ook per definitie de beste? Radar trekt de overalls aan en test latexverf.

Heb je genoeg van de dolfijngrijze of moccabruine muren van je kamer? Er is geen kleur die er beter in slaagt om je huis weer een fris en ruimtelijk gevoel te geven dan, gewoon, wit. Aangekomen bij de plaatselijke bouwmarkt sta je voor de keuze: de kwaliteit van het A-merk versus de eenvoud van het huismerk. Maar is de witte latexverf van het duurdere A-merk nou echt beter dan die van het bouwmarkt-huismerk?

Witte latexverf

Radar test zes witte latexverven, zowel de bekende A-merken als de huismerken van verschillende bouwmarkten.

Hieronder staan de geteste producten en de prijzen die Radar betaalde. De prijzen gelden voor hoeveelheden van 2,5 liter:

A.    Perfection (Praxis huismerk) (€ 19,99)

B.    Flexa Powerdek (€ 27,95)

C.    Gamma huismerk (€ 19,95)

D.    Sikkens Alpha Projecttex (€ 21,95)

E.    Hornbach Meister Polar (€ 14,95)

F.    Histor Monodek (€ 24,99)

Het panel

Het deskundigenpanel bestaat uit drie échte klussers.

  • Tamara Vrielink, alias 'De Klusvrouw', heeft middels haar eigen klusbedrijf van haar hobby haar beroep heeft gemaakt.
  • John Bruers heeft zijn eigen schildersbedrijf, waarbij hij als 'SchildersCoach' doe-het-zelvers helpt om professioneel schilderwerk zelfstandig uit te voeren.
  • Dennis Mulder maakt het panel compleet. Na zijn werk als tv-klusser voor onder andere Eigen Huis en Tuin is hij nu actief voor stichting Gered Gereedschap en als productadviseur bij gereedschapsfabrikant Metabo.

Blind getest

Elke verf wordt gebruikt op een oppervlak van ongeveer 2m² per deskundige. De dure en goedkope verven worden afgewisseld, en er wordt blind getest; het panel weet dus niet van welk merk de verf is. Dit alles vindt plaats onder leiding van Teus van Toorn, vakdocent schilderen aan het Da Vinci College in Dordrecht. Er is gekeken naar de verwerking, dekking van de latexverf en de droging van de verf.

Benieuwd naar de uitslag van de test? Bekijk de video hierboven of klik hier.

Forumreacties

7
  • Door Radar

Als je een muurtje gaat witten hoor je steevast: neem niet de goedkoopste verf, daar krijg je spijt van. Het is bijna een volkswijsheid, maar klopt deze wijsheid? Is de duurste latexverf ook per definitie de beste? Radar trekt de overalls aan en test latexverf. Lees meer: http://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/20-02-2017/ Maandag 20 februari in Radar, om 20:30 uur op NPO 1

  • Door Geip Suusje

Ik heb door de jaren heen heel veel met witte latex gewerkt. Moest niet te duur zijn en goed dekkend. En vooral niet spatten! De laatste jaren Perfection 'Ultra Dekkend' van Praxis voor ciraca €30 per 10 liter. Mooie prijs/prestatie verhouding. Wat ze dit seizoen (2017) leveren is natuurlijk afwachten. De naam kan hetzelfde blijven, maar de inhoud kan veranderen... Blijf opletten! Want constante kwaliteit door de jaren heen is de achillespees van heel de bouwmarktbranche. 😲ops:

  • Door witte angora

Die van Perfection is inderdaad uitstekend, ik heb hem ook gebruikt. Eén keer witten, en klaar. Met andere merken is dat nog wel eens anders.