Vier steden starten proef met recyclen van verf

vervenornajemooi780.jpg

Om te voorkomen dat jaarlijks honderdduizenden liters ongebruikte verf in de verbrandingsoven verdwijnen, begint verfconcern AkzoNobel in samenwerking met steden in Nederland en België en maatschappelijke organisaties een proef met het recyclen van verf.

Rotterdam heeft de primeur. In de komende weken zullen in Nederland Amsterdam, Den Haag en Den Bosch zich bij de test aansluiten.

Inzameling van ongebruikte verf

Bij de gemeentewerven in Rotterdam wordt vanaf donderdag ongebruikte verf ingezameld. Deze wordt getest op onder meer kwaliteit en wordt uiteindelijk via kringloopwinkels en maatschappelijke organisaties beschikbaar gemaakt voor bijvoorbeeld gezinnen in de bijstand, buurthuizen, sportclubs of andere lokale maatschappelijke projecten.

Ongeveer 30 procent is geschikt

Het hergebruiken van verf is niet nieuw. In onder meer de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk gebeurt dit al veelvuldig. Ongeveer 30 procent van de ingezamelde verf in die landen is volgens AkzoNobel geschikt voor hergebruik. Ook kan het zijn dat een half of kwart potje verf zal worden aangevuld, het zogeheten upcyclen.

'Geen commercieel doel voor ogen'

Dat er meer verf eventueel wordt hergebruikt, betekent volgens AkzoNobel niet dat het bedrijf zichzelf in de voet schiet omdat het zelf minder verf zal verkopen. Deze impact zal gering zijn, verduidelijkt de woordvoerder. AkzoNobel heeft naar eigen zeggen ook geen commercieel doel voor ogen met het project.

Het meerwerk van het uitzoeken en inzamelen van de verf wordt gedaan door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Bron: ANP