Test: Melkopschuimers
Een gewoon kopje koffie is lekker, maar het kan lekkerder. Tegenwoordig maken we steeds vaker cappuccino’s of late macchiato’s van ons bakkie leut. Niets is lekkerder dan een goede Italiaanse cappuccino, maar dan moet je wel mooi melkschuim hebben. Daarom test Radar 5 elektrische melkschuimers en 1 handmatige schuimer.
Philips Senseo - €69,99
Proficook MS 1032 - €79,95
Severin SM 9684 - €79,95
Krups XL2000 - €109,95
Nespresso Aeroccino 3 - €70,-
Ook testen we een handmatige melkopschuimer, een kannetje. We kochten dat bij Xenos voor €12,956 apparaten getestDrie barista’s, echte koffiekenners zoeken voor ons uit welk van de 6 apparaten het mooiste en lekkerste schuim maakt. De deskundigen die meewerken zijn Rose van Asten van CocoonCoffee, Moniek Smit van Coffee Consulting en Jeroen Veldkamp van Coffeelab.Ze testen het melkschuim op kwaliteit, temperatuur, structuur en uiteraard op smaak. De testpersonen testen blind en weten dus niet welk apparaat ze voor zich hebben. Ze testen volgens de gebruiksaanwijzing, waar de herleidbare elementen uit zijn gehaald. Perfect schuim is vloeibaar en lobbigHet perfecte schuim waar ze naar op zoek zijn, is mooi vloeibaar en lobbig, met hele kleine fijne belletjes; zogenaamd microfoam. Als ze mooi egaal zijn, dan houdt het schuim de vloeistof mooi vast. Wanneer dat niet het geval is, hap je eigenlijk in een soort scheerschuim, aldus Rose van Asten.Brossige senseoDe eerste melkopschuimer die getest wordt, is de Senseo melkopschuimer van Philips. De schuimer doet er ruim anderhalve minuut over om van melk schuim te maken. Het schuim ziet er goed uit. Jeroen draait de melkschuimer nog wat in zijn hand, hij walst de melk. Hierdoor krijg je nog mooier, egaler schuim.
Wanneer de koffie geproefd wordt, valt het schuim echter wat tegen. Het ziet er mooi uit, maar smaakt brossig. Net als een Bros van vroeger aldus Jeroen. ‘Het schuim knettert in je mond.’Lawaaierige ProficookDe tweede melkopschuimer is de Proficook. Deze blijkt veel lawaai te maken. Bovendien duurt het lang (bijna 5 minuten) voordat de melk opgeschuimd is. De melk wordt 55 graden en dat is eigenlijk te koud. De temperatuur van melkschuim hoort tussen de 60 en 70 graden te zijn. Dan verbrand de melk niet, maar is deze wel warm genoeg voor een lekkere warme cappuccino. Volgens Rose zag het schuim van de eerste schuimer er mooier uit, maar hapt dit lekkerder weg. Het is romiger.Knetterende melk van SeverinAls derde is de melkopschuimer van Severin aan de beurt, een solide apparaat volgens Jeroen. Het duurt ruim 3 minuten om de melk op te warmen. De melk is dan heel iets te heet geworden. Het schuim ziet er niet zo mooi uit, het is droog. Rose mist de romige beleving. Volgens Jeroen knettert het in je mond, net als die snoepjes van vroeger. Het apparaat kan in tegenstelling tot de meeste opschuimers gewoon in de vaatwasser. Geruisloze, romige KrupsDe vierde melkschuimer is van Krups, de duurste uit de test. Misschien niet de mooiste machine uit de test, maar wel klein en geruisloos. Na ruim 2 minuten is het schuim klaar. Het ziet er mooi uit, maar haalt de 60 graden net niet. Jeroen krijgt meteen zin om deze koffie te drinken en hij wordt beloond: de bak koffie bevalt hem goed. Ook Rose vindt het schuim een mooie romige smaak hebben.Super stille NespressoDe laatste automatische melkopschuimer is de Aeroccino van Nespresso. Superstil en snel klaar, na een kleine anderhalve minuut is de melk klaar. Maar uit de temperatuurmeting blijkt dat de melk te koud blijft, net aan 50 graden, dat is te lauw aldus Moniek. Bij het proeven blijkt dat het niet het meest droge schuim is, maar ook niet het beste schuim.Het kannetjeEn dan is er nog het kannetje. In dit kannetje verwarm je de melk eerst in de magnetron en schuim je het daarna op, met behulp van het bijbehorende zeefje. Het schuim wordt niet het mooiste, maar lukt wel goed. En eigenlijk kan je er hele goede cappuccino mee zetten. De melk is prima volgens Rose. De handmatige schuimer kan de concurrentie volgens Jeroen prima aan met de andere apparaten. De uitslag
1. 7,5 – Krups
Mooi egaal schuim met een lekkere romige smaak. De duurste maar je krijgt wel waar voor je geld.2. 7,2 – het 'handmatige' melkkannetje Iets meer werk, maar een prima resultaat aldus de testers.3. 6,8 – Nespresso AeroccinoGeeft niet zoveel schuim, was wel snel. 4. 6,5 – Philips SenseoGeeft weinig schuim, met een brossige smaak5. 6,3 – ProficookRomig schuim, maar deed er erg lang over: maar liefst 5 minuten.6. 5,5 – SeverinDe melk werd te heet, waardoor het schuim droog is en knettert als je het drinkt. Het is wel handig dat de opschuimer in de vaatwasser kan.
Forum
Discussieer mee op ons forum! Meld je vandaag nog aan en deel je inzichten met andere leden.
Forumreacties
11Een gewoon kopje koffie is niet langer goed genoeg. Het bakkie leut wordt tegenwoordig vaak verrijkt met opgeschuimde melk. Zo verandert een simpele koffie in een lekkere cappuccino of een echte latte machiatto. Melk goed opschuimen blijkt echter nog een hele kunst. Daarom test Radar melkopschuimers die hier een handje bij helpen. Maandag 6 januari in Radar, om 20:30 bij de TROS op Nederland 1
Nou ik heb al 8 jr geloof ik nu de melkopschuimer van nespresso,ja is niet goedkoop, Maar fluitje van een cent! Melk erin en zet hem aan en mooie dikke melk, Je kan ook ander elementje erin doen dan maakt hij geen schuim heel dik maar beetje opkloppen voor latte ... En mooie dikke schuim, maar alle waar naar zijn geld. En hij doet het nog steeds na zoveel jaar...goed onderhouden en toch elke dag gebruiken
Er gaat uiteindelijk niets boven opschuimen via het stoomtuitje van een espressomachine. Het vergt wat oefening en ervaring, maar daarna heb je een perfect resultaat. Daar kan geen hulpmiddel tegen op.