background branding

Test met NL-Alert op mobiel

mobiel_smsen800.jpg

Wie op zijn mobiele telefoon NL-Alert heeft geïnstalleerd, krijgt maandag om 12.00 uur een controlebericht. Hiermee wordt duidelijk of de mobiel goed is ingesteld voor het waarschuwingssysteem van de overheid. In het bericht wordt duidelijk gezegd dat het om een controlebericht gaat en dat mensen niets hoeven te doen.

Via het systeem waarschuwt de overheid mensen in de buurt van een grote brand of als er bijvoorbeeld een overstroming dreigt of problemen zijn met het drinkwater.

NL-Alert op 4G-netwerk

Steeds meer mobieltjes ontvangen NL-Alert automatisch. Op andere toestellen moet de gebruiker het systeem zelf installeren. In de loop van dit jaar kunnen ook telefoons die 4G gebruiken de berichten ontvangen. Nu zijn die alleen geschikt voor telefoons met 2G en 3G, de voorgangers van het snelle 4G-internet dat in opmars is.

Een halfjaar geleden werd het systeem ook al getest. Toen zei het ministerie van Veiligheid en Justitie dat deze test technisch goed was verlopen. Toch waren er toen telefoongebruikers die op Twitter klachten uitten over het niet ontvangen van het uitgezonden controlebericht. Het ministerie zei toen dat die klachten meestal te herleiden zijn tot een onjuiste instelling van de telefoon.

Update 13:41 uur: Test probleemloos verlopen

Alle providers hebben maandag het NL-Alert via hun 2G- en 3G-netwerk in heel Nederland zonder technische problemen verzonden. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie maandag laten weten. Om 12.00 uur ging een testbericht uit van het systeem waarmee de overheid mensen waarschuwt in het geval van calamiteiten.

Via Twitter kwamen wisselende berichten over de ontvangst binnen. Sommige mensen kregen op hun mobiel geen bericht, anderen een halfuur later of een paar keer.

In december vorig jaar werd het bericht door 4,8 miljoen mensen ontvangen. Op 7 december gaat er opnieuw een bericht uit.

Bron: ANP

Meer over