The Implant Files: de resultaten I

Radar nam samen met dagblad Trouw het initiatief voor een wereldwijd onderzoek naar medische implantaten. Meer dan 250 journalisten uit verschillende landen werkten aan het project, dat later de naam The Implant Files kreeg.

De resultaten van het onderzoek waren schokkend; meer dan 1,7 miljoen mensen met blijvend letsel en maar liefst 83.000 doden door toedoen van een implantaat kwamen aan het licht. Welke implantaten werken wel, en welke niet?

Radar liet in november zien dat je geen informatie krijgt over de veiligheid en kwaliteit van je implantaat, zoals een pacemaker, een kunstheup of siliconen borstenimplantaten. De implantaten worden nauwelijks getest, en als het misgaat worden gewonden en doden niet gerapporteerd, of worden ze verstopt in data. Nu zijn we negen maanden verder. Wat heeft het onderzoek opgeleverd? Wereldwijd, maar vooral ook in Nederland? Krijgt Radar nu wel meer informatie en welke actie heeft de overheid inmiddels genomen?

In The Implant Files: de resultaten, kijken we ook hoe het nu gaat met patiënten die in november hun verhaal vertelden. Hoe is het met Jacqueline, die haar been kwijtraakte omdat daar siliconen in werden aangetroffen?

Via uitzendingen van Radar op tv en radio, en via de website, hielden we je al op de hoogte van alles wat er gebeurd is. Wil je dat, of de uitzending uit november nog eens terugluisteren -kijken of -lezen?

Heb jij een implantaat?

En, heb jij een implantaat, en wil je weten of er over jouw medisch hulpmiddel ook meldingen zijn gedaan? The Implant Files heeft geleid tot een wereldwijde database met rapportages over implantaten. De data zijn bij elkaar gebracht door 252 wereldwijd samenwerkende onderzoeksjouralisten uit 36 landen. Zij wisten via publieke bronnen, maar ook door gebruik te maken van 'freedom of information requests', informatie boven water weten te halen. Misschien staat jouw implantaat ook vermeld in het bestand. Lees hoe je de wereldwijde database doorzoekt.

Heb je binnenkort een gesprek met je arts over een eventueel te plaatsen implantaat? Gebruik dan deze checklist voor een gesprek met je arts.

Wat is er gebeurd sinds de uitzending in november?

Dat zetten we hieronder voor je op een rij. Let op: de meest recente ontwikkelingen staan bovenaan. Ben je benieuwd naar de wereldwijde ontwikkelingen? Ga dan naar de website van de International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) op de pagina The Implant Files.

6 miljoen incidentmeldingen over implantaten openbaar gemaakt door FDA

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft ruim een half jaar na de onthullingen van de Implant Files meer dan 6 miljoen meldingen over incidenten met implantaten vrijgegeven.

Geen verbod op ruwe borstimplantaten

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg gaat borstprotheses met een ruw oppervlak niet verbieden. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is er onvoldoende bewijs voor een verband tussen borstimplantaten met een ruw oppervlak en een verhoogde kans op een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. In afwachting van resultaten van het onderzoek zagen plastisch chirurgen af van het gebruik van macrogetextureerde borstimplantaten en borstimplantaten van polyurethaan.

Lymfeklierkanker door borstimplantaat?

Het risico op een zeldzame vorm van lymfeklierkanker door siliconen borstimplantaten is groter dan eerder gedacht. Dat blijkt uit cijfers die Radar en Trouw hebben gekregen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Debat over Implant Files: de vragen en uitkomsten

Naar aanleiding van de uitzending van Radar stelden donderdag 21 maart 2019 verschillende partijen vragen aan de minister voor Medische Zorg, Bruno Bruins.

Uit het debat met de minister kwam onder meer dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ervoor moet zorgen dat veiligheidswaarschuwingen over implantaten die bij de inspectie bekend zijn inzichtelijk op de website te vinden zijn, met een duidelijke link naar het Meldpunt Bijwerkingen Implantaten. Lees meer uitkomsten van het debat over de Implant Files.

Reactie minister Bruins: maatregelen om veiligheid implantaten te vergroten

Minister Bruno Bruins (Medische zorg) neemt maatregelen om de veiligheid van implantaten te vergroten, liet hij weten op 21 december 2018. 

Hij wil dat arts en patiënt in gesprek gaan over de risico's, en wil dat artsen beter geïnformeerd worden over de voor- en nadelen. De minister onderneemt bovendien actie om te stimuleren dat er meldingen worden gedaan over problemen met implantaten.

Borstimplantatenverkoop Allergan gestaakt

De Franse inspectie voor de volksgezondheid adviseerde eerder om bepaalde borstimplantaten niet meer te gebruiken. Die zouden namelijk een vorm van lymfeklierkanker kunnen veroorzaken.

Het Ierse bedrijf Allergan heeft daarop de Europese verkoop van zogeheten getextureerde borstimplantaten, die ook in Nederland zijn verkocht, gestaakt.

Oproep tot stoppen gebruik implantlens

Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) riep chirurgen op om de implantlens Raindrop niet meer te gebruiken, en patiënten die de lens nog hebben te contacteren. De Raindrop zou de kans op troebelingen van het hoornvlies (corneal haze) vergroten.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft de toelating van de Raindrop implantlens ingetrokken.

Oproep Hartpatiënten Nederland: lees pacemaker of ICD uit

Hartpatiënten Nederland wil dat een pacemaker of ICD (een apparaatje dat ingrijpt bij gevaarlijke hartritmestoornissen) bij de dood van de patiënt voortaan wordt uitgelezen.

Forumreacties

10
  • Door Radar

Het toezicht op medische implantaten faalt en de patiënt is de dupe. Dat is de conclusie van een wereldwijd onderzoek, gedaan op initiatief van Radar en dagblad Trouw. Meer dan 250 journalisten uit 36 landen deden er aan mee. De controle op medische hulpmiddelen en implantaten blijkt wereldwijd zo gebrekkig, dat ernstige bijwerkingen lang onopgemerkt blijven en levens in gevaar komen. Extra lange uitzending van Radar op maandagavond 26 november 2018 om 20:30 uur op NPO1 En 2 uitzendingen over de resultaten: op 19 & 26 augustus 2019 om 20:30 uur op NPO 1 Lees meer: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/documentaires/the-implant-files/

  • Door herman.leemkuil

Ooglensen zoals EayScan die plaatst zijn die veilig

  • Door piet.heijnen

Goede avond Prachtig dat dit nu eens aan de orde komt heb zelf een Boston Scientific pacemaker een L210 waar vanaf begin problemen mee zijn en nog zijn het minuutventilatie-senor is uitgeschakeld heeft overigs bij mij nooit goed gewerkt en nu weer dat de batterij vroegtijdig leeg kan gaan.