Thuiskopieheffing niet op alle cd's en dvd's

Stichting de Thuiskopie mag niet op alle beeld- en geluidsdragers een thuiskopievergoeding heffen. De rechtbank Den Haag bepaalde dinsdag dat dit alleen mag op data-cd's en dvd's die bestemd zijn voor gebruik door consumenten voor het maken van een thuiskopie.

Het huidige stelsel van thuiskopieheffing op alle data-cd's en dvd's, ongeacht of die voor consumenten of professionele gebruikers bestemd zijn, is in strijd met de wet, aldus de rechtbank. Stichting de Thuiskopie daagde importeur en verkoper Imation voor het niet afdragen van de thuiskopievergoeding over levering van blanco data-cd's en dvd's.

De rechtbank stelt echter dat Imation geen vergoeding verschuldigd is voor de levering van data-cd's en dvd's aan zakelijke klanten. Mogelijk is er voor vele miljoenen te veel aan heffingen geïnd. Voor zover Imation in het verleden thuiskopievergoeding heeft afgedragen voor leveringen aan professionele partijen is verrekening met huidige openstaande bedragen toegestaan, zegt de rechtbank.

De ict- en elektronicabranche is tevreden met de uitspraak, maar stelt dat er nog steeds onduidelijkheid is over de nieuwe heffingen. Ze zien liever een systeem zoals dat in Spanje en Noorwegen in gebruik is. Daar worden de heffingen uit de algemene middelen betaald, vergelijkbaar met de situatie zoals nu ook met het kijk- en luistergeld het geval is.

Bron: ANP