Thuiswerken? Zo kies je de juiste apparatuur

20200324 thuiswerkmonitor.jpg

De komende weken moeten iedereen waar mogelijk thuiswerken. Veel mensen nemen daarom een laptop van werk mee en zitten de hele dag krom op een oncomfortabele stoel aan de keukentafel. Met een beetje pech gaat deze situatie nog maanden door, dus dan kun je maar beter zorgen dat je werkplaats comfortabel is, met een extra monitor, toetsenbord en muis. Maar welke dan?

Voor een comfortabele werkomgeving is het belangrijk dat je een beetje rechtop kan zitten. Idealiter is je toetsenbord dan niet verbonden met de monitor waar je naar kijkt. Daarvoor heb je in elk geval een apart toetsenbord (en muis) nodig en idealiter ook een losse monitor, al kun je de laptop ook op een verhoging plaatsen.

Welk toetsenbord en welke muis heb ik nodig?

Om prettig te werken, maakt het niet veel uit wat voor een toetsenbord je hebt. Er is veel verschil in stevigheid en gevoel in de toetsen tussen goedkope en duurdere toetsenborden, maar ook op de goedkoopste modellen kun je prima typen.

Qua muis maakt het functioneel ook weinig uit welke je gebruikt, maar het is wel verstandig om er een van een normaal formaat en een gerenommeerd merk te nemen. Nog beter is eentje die wat meer naar je hand gevormd is, maar dat is allemaal persoonlijke voorkeur.

Wat voor monitor heb ik nodig?

Bij monitoren zijn er veel eigenschappen waar je op kunt letten, zoals contrast en reactiesnelheid, maar tenzij je een grafisch ontwerper bent of gamer bent, zijn dergelijke dingen voor een kantoorwerker niet zo belangrijk. Deze eigenschappen doen er wel toe:

Mat scherm
Monitoren zijn er in matte en glanzende varianten. Glanzende schermen kunnen er wat mooier uitzien, maar hebben ook meer de neiging om te spiegelen. Gelukkig zijn de meeste losse computermonitoren tegenwoordig mat uitgevoerd, zodat je geen last hebt van een raam of felle lamp achter je.

Verstelbare standaard
In een perfecte situatie is de bovenkant van de monitor ongeveer op ooghoogte of iets daaronder en een beetje achterover gedraaid. Als je je monitor zelf zo kunt afstellen dat je er goed voor kunt zitten, hoef je niet onhandig te doen met pakken papier.

Voldoende resolutie
Een scherm dat veel digitale ruimte biedt, geeft de gebruiker meer overzicht. Het fysieke formaat van het scherm maakt daarin geen verschil, maar wel hoeveel beeldpunten of pixels het scherm heeft. Je kunt prima werken op een resolutie van 1920 bij 1080 pixels, ook wel bekend als Full HD. Tegenwoordig hebben zelfs de goedkoopste monitoren tegenwoordig minstens die resolutie, maar let erop dat je niet te hard beknibbelt en een monitor neemt waar je niet echt lekker op werkt.

Redelijk formaat
Een belangrijk van een losse monitor is dat je niet naar een klein laptopschermpje zit te turen. Dan is het wel zo prettig om er dan meteen eentje van een prettig formaat te nemen. Veel betaalbare monitoren hebben een diagonaal van 21,5 inch, maar met een beetje zoeken kun je voor een beperkte meerprijs ook modellen van rond de 24 inch krijgen. Klinkt niet als een enorm verschil, maar kijkt toch net wat prettiger.

De juiste aansluitingen
Als je eenmaal de perfecte monitor hebt uitgekozen, moet je hem natuurlijk ook nog met je laptop zien te verbinden. Idealiter hebben je laptop en je computer dezelfde aansluiting, maar naarmate laptops steeds compacter worden, wordt er meer beknibbeld op aansluitingen en mag je van geluk spreken als je laptop nog een hdmi-aansluiting heeft.

20200324 videokabels.jpg
Van boven naar onder: mini-displayport, hdmi en displayport.

Op een moderne laptop zijn dit nog de meest voorkomende video-aansluitingen: hdmi, mini-displayport en usb-c. Let erop dat die laatste aansluiting niet altijd video kan versturen, controleer daarvoor de specificaties van je laptop.

Monitoren beschikken doorgaans over hdmi en displayport, soms ook nog dvi en vga. Controleer daarom welke kabels worden meegeleverd bij de monitor en voor hoeverre die passen op de aansluitingen in jouw laptop. Eventueel zijn er op het internet verloopkabeltjes in alle soorten en maten te vinden.

Zorg dat je goed rechtop zit

Naast de goede apparatuur is het natuurlijk ook van belang dat je een goede houding hebt. Daarover kun je in onderstaand artikel meer lezen:

Ergonomisch verantwoord thuiswerken doe je zo