Tienminutentrein gaat hele week rijden

officieel-tienminutentrein-in-dienst-vanaf-tien-oktober-271017.jpg

De zogenoemde tienminutentrein tussen Amsterdam, Utrecht en Eindhoven rijdt vanaf zondag 10 december definitief zeven dagen per week. Uit een test zijn geen grote problemen naar voren gekomen.

De eerste ervaringen met de proef van NS en ProRail hebben uitgewezen dat de tienminutentrein veelal op tijd rijdt en nauwelijks uitvalt. Dat de tienminutentrein niet vijf, maar zeven dagen in de week gaat rijden schept volgens een woordvoerder van de NS duidelijkheid voor de reiziger. Daarbij is de verwachting dat er genoeg reizigers gebruik van zullen maken.

De tienminutentrein levert 15 procent meer capaciteit op, wat leidt tot een kortere wachttijd en een grotere kans op een zitplek. Per werkdag gaan er zo’n 130 treinen meer rijden.

'De meeste reizigers gaan er op vooruit'

De NS past op 10 december net als ieder jaar de dienstregeling aan. De meeste reizigers gaan erop vooruit, geeft de vervoerder aan. Rond Den Bosch worden de meeste aanpassingen doorgevoerd, om de tienminutentrein mogelijk te maken en de reistijd per sprinter te verkorten. Zo komen er meer rechtstreekse sprinterverbindingen, bijvoorbeeld tussen Dordrecht en Arnhem en in de spits tussen Oss en Deurne.

Niet voor iedereen voordelig

Niet iedereen gaat er in de nieuwe dienstregeling overigens op vooruit. Dat komt door de beperkte ruimte op het spoor, geeft de NS aan. 'Daarom levert de verbetering voor de één soms een verslechtering op voor de ander.' Zo profiteren in Geldermalsen reizigers van een betere overstap, waardoor ze een kwartier minder lang hoeven te wachten. In Tiel worden de overstaptijden juist ongeveer achttien minuten langer.

Vanaf vrijdag kan iedereen zijn nieuwe treinreis bekijken in de reisplanner van de NS.

Bron: ANP