Tijdens het koken komt fijnstof en stikstofdioxide vrij: zo beperk je het

Fijnstof.jpg

In de uitzending van maandag 20 november bespreken we hoe slecht koken op gas is voor je gezondheid en voor je binnenklimaat. Uit onderzoek van De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) blijkt namelijk dat dit veel slechter is dan koken op inductie, omdat er meer schadelijke stoffen vrijkomen. Hoe kun je dat beperken? Radar heeft tips. 

Ongezonde lucht

Koken zorgt voor een ongezonde lucht in huis, omdat er stoffen als fijnstof, stikstofdioxide en koolstofmonoxide vrijkomen. Kook je op gas? Dan komen er meer van deze schadelijke stoffen vrij dan wanneer je op inductie kookt. 

Om dit te beperken kun je uiteraard overstappen op inductie. Kun of wil je dit niet? Dan kun je ook op de volgende punten letten:

1. Neem een goede afzuigkap

Een afzuigkap is erg belangrijk, omdat fijnstof uren in je huis kan blijven hangen. Een goede afzuiging heeft volgens TNO een capaciteit van minimaal 300 kubieke meter per uur. Ook is het handig als de afzuigkap helemaal over het fornuis hangt en de kookdampen direct afvoert naar buiten. 

Gebruik dan ook liever geen recirculatie afzuigkap. Hierbij wordt de kooklucht gefilterd en teruggeblazen in huis, waardoor er te veel fijnstof in de lucht blijft. Schuine (design) kappen zijn ook minder effectief dan rechte afzuigkappen. 

Een andere trend is veldafzuiging, waarbij de kooklucht in de kookplaat wordt gezogen. Deze vorm van afzuiging werkt goed, mits de afvoer naar buiten gaat. Kies daarom voor een kookplaat waarbij de pannen dicht bij het afvoerpunt staan. 

2. Zet je afzuigkap meteen aan

Ook is het belangrijk dat je jouw afzuigkap meteen als je gaat koken, aanzet. Zet de afzuigkap na het koken niet direct uit. Laat hem nog een tijdje aan staan.

3. Bak met olie

Koken levert een stuk minder fijnstof op dan bakken, braden en wokken. Voor de hoeveelheid fijnstof kun je daarom beter een gekookt ei eten dan een gebakken ei. Toch liever een gebakken eitje? Bak hem dan in bakboter of olijfolie. 

Boter verbrandt namelijk al bij een relatief lage temperatuur, waardoor er meer fijnstof vrijkomt. Dit geldt ook voor extra vierge olijfolie. Daarom kun je het beste olijfolie van een latere persing gebruiken. 

4. Zet je pannen achter op het fornuis

Heb je niet alle pitjes nodig? Zet jouw pannen dan achter op het fornuis. Op die manier voert de afzuigkap bijna alle kookdampen weg. 

5. Kook water met je waterkoker

Kook je op gas, en wil je bijvoorbeeld pasta of groenten maken? Breng het water met waterkoker aan de kook, voordat je het in de pan giet. Zo heb je minder stikstofdioxide uitstoot.

6. Zet een raam open tijdens het koken

Op die manier kan de lucht verversen. In de winter gaat er hierdoor een beetje warmte verloren, maar droge winterlucht warmt sneller op dan vochtige binnenlucht. 

7. Maak de filters regelmatig schoon

Door vuil en vet in de filters van je afzuigkap, werkt de afzuiging minder goed. Maak je filters daarom regelmatig schoon. Het liefst eens per twee maanden.

Bron: Longfonds