Astmasymptomen bij tienduizenden kinderen door koken op gas 


20230109_gezinkookt.png

Koken op een gasfornuis leidde afgelopen jaar naar schatting bij meer dan 70.000 kinderen in Nederland tot astmasymptomen. Dat concluderen twee Europese organisaties, onder meer gebaseerd op onderzoek van TNO. Gaskookplaten produceren koolmonoxide, fijnstof en andere schadelijke stoffen die ernstige gezondheidsklachten kunnen veroorzaken.

Meer dan 100 miljoen inwoners van de Europese Unie koken nog op gas. In Nederland gaat het om zeker de helft van alle huishoudens. De energiecrisis deze winter kan de situatie verslechteren, omdat mensen mogelijk minder ventileren om warmte vast te houden, waarschuwen de organisaties.

Luchtvervuiling

Maatschappelijke organisatie CLASP en gezondheidsorganisatie European Public Health Alliance (EPHA) wijzen naar diverse onderzoeken die aantonen dat gasfornuizen het risico op astma bij kinderen vergroten. Ook kan luchtvervuiling in de keuken bij volwassenen negatieve effecten hebben op de luchtwegen.

Waarschuwingslabel op gasfornuizen

TNO zag in het achterliggende onderzoek dat de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor een goede luchtkwaliteit meermaals per week overschreden worden. CLASP vindt dat gaskooktoestellen eigenlijk een waarschuwingslabel nodig hebben, net als sigarettenpakjes. ‘EU-ambtenaren hebben de plicht om rekening te houden met deze gezondheidsrisico's.’

Bron: ANP