Tijdslot reserveren voor security-check op Schiphol? Zo werkt het

schiphol_security_rij.jpg

Reis je via Schiphol en  is het hier erg druk? Je kunt dan een tijdslot aanvragen voor de security-check.. Hiermee hoopt de luchthaven lange rijen te voorkomen, zodat reizigers niet meer onnodig vroeg aanwezig hoeven te zijn. Maar hoe werkt dit in de praktijk? Radar geeft antwoord.

Is het tijdslot geldig voor alle reizen en wat kost het?

Waar de service voorheen alleen nog gold voor het Schengengebied in Europa, is het vanaf 3 juli 2023 voor alle bestemmingen mogelijk om een tijdslot te reserveren. Aan het maken van een reservering zijn geen kosten verbonden. 

Wanneer moet je reserveren?

Via de website van Schiphol of de app, is het vanaf drie dagen voor vertrek mogelijk om een tijdslot te reserveren. Zorg dat je belangrijke informatie zoals het vluchtnummer en de luchtvaartmaatschappij bij de hand hebt. Als je dit hebt gedaan ontvang je een bevestiging per mail met een QR-code en jouw tijdslot. Zo'n tijdslot aanvragen kan tot 90 minuten voor vertrek in het geval van een niet-Schengen bestemming. Reis je naar een Schengenland? Dan kan het tot 60 minuten voor vertrek. 

Wat doe je als je op de luchthaven bent?

Omdat je een tijdslot hebt gereserveerd, weet je exact hoe laat je bij de security-check aanwezig moet zijn. Als je ruimbagage hebt moet je deze eerst inchecken, dat kan nog niet met een tijdslot. Daarna - of direct als je online hebt ingecheckt - loop je door naar de gate waar je je boardingpass inscant. Ben je binnen? Dan volg je de rij waar ‘timeslot’ aangegeven staat. De rest volgt vanzelf.

Hoe lang is het tijdslot geldig?

Het tijdslot dat je gereserveerd hebt is vijftien minuten geldig vanaf het moment dat je wordt verwacht je te melden. Als je te vroeg bent, kun je dus nog geen gebruik maken van je tijdslot en verzoekt de luchthaven je om te wachten bij Schiphol Plaza. Ben je later aanwezig dan vijftien minuten na je tijdslot? Dan is deze helaas niet meer geldig en moet je de security-check via de reguliere weg betreden.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 13 oktober 2023.

Bron: Schiphol
 

Meer over