TikTok-trend: uv-detecterende pleisters, wat zijn dat en werken ze echt?

insmeren_radar_2023.jpg

Heb jij moeite om in te schatten wanneer je jezelf (opnieuw) moet insmeren met zonnebrand? Via socialmediakanaal TikTok gaan er filmpjes viraal van pleisters die reageren op uv-straling.die je daarbij moet helpen. Hoe werkt dat en vertellen ze je echt wanneer je moet smeren? 

Uv-detecterende pleister: zo werkt het

Volgens de makers is het heel simpel: je brengt de paarsgekleurde sticker aan op je lichaam. Vervolgens smeer je jezelf in met zonnebrand, ook over de sticker heen. Je smeert net zo lang tot de sticker niet meer paars kleurt, maar helder is geworden. Dat is het teken dat je genoeg hebt gesmeerd. Als in de loop van de dag de sticker weer paars begint te kleuren, betekent dit dat het weer tijd is om te smeren.

Pleister onbekend bij dermatologen

Om te onderzoeken of de pleister daadwerkelijk werkt, nam Radar contact op met verschillende dermatologen. Bij alle gesproken contacten was de pleister die op TikTok te zien is, (nog) niet bekend. Hierdoor valt het moeilijk te zeggen of de pleister daadwerkelijk werkt of niet. 

‘Elke aandacht voor smeren is goed’

Om meer te weten te komen over deze pleisters, contacteerde Radar het KWF. Zij vinden het idee erachter mooi: mensen kunnen eventueel door zo’n pleister worden gestimuleerd om voldoende en tijdig te smeren. Net als de wetenschappers weet de organisatie niets over  de kwaliteit van het product en of het ‘doet wat het moet doen’. 

Smeeradvies van KWF

Hoewel het KWF dus (nog) niets kan zeggen over of de pleister echt werkt, hebben zij wel een algemeen smeermiddel.. Zij raden aan om jezelf elke twee uur in te smeren met tenminste factor 30. De hoeveelheid die daarvoor gebruikt moet worden is ongeveer één theelepel per lichaamsdeel.

Ook geven zij aan dat het belangrijk is om tijdens zonnige dagen genoeg schaduw op te zoeken, maar zeker tussen 12.00 en 15.00 uur. Ook kun je ervoor kiezen je huid te bedekken met zonwerende kleding. Hun motto is dan ook: geniet van de zon, maar bescherm jezelf goed tegen de gevaarlijke straling.