background branding

Tinder schendt je privacy

Datingapp Tinder verzamelt en misbruikt veel privégegevens. En Tinder blijkt niet de enige. Veel zogenoemde lifestyle apps maken inbreuk op de privacy van hun gebruikers zonder dat die dat weten. Hoe zit dat?

Tinder is een datingapp waarmee je makkelijk en snel contact kunt leggen met vreemden in je nabijheid. Door naar links of rechts te swipen, maak je een selectie van de profielen die je leuk lijken. Als dat wederzijds is, kun je met elkaar chatten en uiteindelijk afspreken voor een live-ontmoeting.

Ogenschijnlijk onschuldig

Als je Tinder wilt gebruiken, moet je een profiel aanmaken met behulp van je Facebookaccount. En daar gaat het mis. Hoewel je ogenschijnlijk wat onschuldige gegevens deelt, geef je ongemerkt toestemming aan Tinder om jouw Facebookgegevens op te slaan. Het gaat bijvoorbeeld om je e-mailadres, je profielnaam, vriendenlijst, geboortedatum, geslacht, arbeidsverleden, seksuele voorkeur, foto's, video's en vind-ik-leuks. Als je akkoord gaat met de algemene voorwaarden geef je ook nog eens automatisch toestemming aan Tinder om deze gegevens te delen met derden zoals adverteerders en datahandelaren.

Ditzelfde gebeurt vaker bij lifestyleapps zoals Runkeeper, MyFitnessPal, Endomondo en Cyclus-Kalender Period Tracker.

Campagne en tips

De Consumentenbond voert campagne voor betere omgang met je gegevens.

Wil je deze apps op een verstandige manier gebruiken? Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom geeft tips.

Forumreacties

5
  • Door Radar

Datingapp Tinder verzamelt en misbruikt veel privégegevens. Maar Tinder blijkt niet de enige. Veel zogenoemde lifestyle apps maken inbreuk op de privacy van hun gebruikers zonder dat die dat weten. Hoe zit dat? Lees meer: http://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/14-03-2016/tinder-schendt-privacy/ Maandag 14 maart in Radar, 20:30 uur op AVROTROS, NPO 1

  • Door GJvdZ

En hoe schendt Tinder de privacy? Of moeten we weer een uur voor de TV gaan hangen om wat informatie te krijgen. Het is 2016!

  • Door alexande

moet andersom ook maar doen.. als ik muziek en films download, dat ik ook zelfde rechten heb als tinder en facebook.