background branding

Tips voor meer privacy bij apps

tinder_apps_privacy_780.png

Wat kun je als consument zelf doen om meer privacy te hebben bij het gebruiken van apps?

Eigenlijk is het de verantwoordelijkheid van de app-makers om zich netjes aan de wet te houden. Zolang ze dat niet doen, zijn er een paar dingen die je als consument kunt doen om je privacy te beschermen:

  • Vergelijk de verschillende privacyvoorwaarden Apps met vrijwel dezelfde functionaliteit hebben soms heel verschillende voorwaarden. Natuurlijk heb je geen tijd om die voorwaarden helemaal door te spitten, maar met een snelle scan kun je vaak al wel zien welke app jouw rechten serieus neemt.

Vergelijk de verschillende privacyvoorwaarden

  • Kies voor betaalde versies van apps Bij veel apps heb je een gratis versie met advertenties en een betaalde versie zonder advertenties. De betaalde versie is bijna altijd beter voor je privacy en verzamelt vaak minder informatie omdat er geen advertentieprofiel aangemaakt hoeft te worden.

Kies voor betaalde versies van apps

  • Verwijder je account als je de app niet meer wilt Als je de app weer van je telefoon af haalt, dan leeft je data vaak nog gewoon door. Neem even de moeite om je account ook echt te wissen. Vaak lukt dat niet vanuit je mobiel en moet je dat met je computer doen.

Verwijder je account als je de app niet meer wilt

  • Wees terughoudend met het uitdelen van 'permissies' Kijk bij het installeren van een Android app of je begrijpt waarom deze app bepaalde 'permissies' nodig heeft en of ze worden uitgelegd in de Play store. Apple iOS is in dit opzicht privacyvriendelijker: hier kun je op het moment dat de app toegang vraagt tot jouw data nog ja of nee zeggen. Wees daarmee kritisch, vaak werkt de app ook prima zonder die data.

Wees terughoudend met het uitdelen van 'permissies'

Controleer je permissies op Android

Ga naar je instellingen en tik op de categorie 'Apps en meldingen'. Tik een app aan en selecteer 'Machtigingen'. Hier zie je welke machtigingen een app om vraagt en voor welke onderdelen je toestemming hebt gegeven.

Controleer je permissies op een iPhone

Ga naar je instellingen en selecteer 'Privacy'. Je krijgt nu een lijst met de verschillende onderdelen te zien. Elk onderdeel kun je aantikken, waarna je een overzicht te zien krijgt van de apps die daar wel of niet toestemming tot hebben.

  • Zet de locatie-registratie van je telefoon standaard op uit Je wilt niet dat jouw telefoon de hele dag door opslaat waar jij bent en zo een gedetailleerd verslag maakt van jouw komen en gaan. Zet de locatieregistratie van je telefoon dus alleen aan op de momenten dat een bepaalde app dat ook echt nodig heeft.

Zet de locatie-registratie van je telefoon standaard op uit

  • Koppel apps niet aan elkaar als dat niet hoeft Apps weten meer over jou als ze gegevens aan elkaar kunnen koppelen. Als het even kan, log dan niet in bij apps met je Facebook- of Twitteraccount. In plaats daarvan kun je beter per app een aparte account aanmaken (als de app dat toestaat). Het is dat het van Facebook niet mag, maar anders zou het een goed idee zijn om verschillende Facebookaccounts te maken voor de verschillende apps die je wilt gebruiken.

Koppel apps niet aan elkaar als dat niet hoeft

Wil je meer tips voor vrijheid, veiligheid en privacy online en op je mobiel kijk dan op de Internetvrijheid Toolbox van Bits of Freedom.

Ook de Consumentenbond heeft een stappenplan voor meer privacy op je smartphone online staan.