Tips bij het krabben en ijsvrij houden van de autoruit

krabben-auto-ruit-780.jpg

Je ruit ijsvrij maken met een oplossing van alcohol en water, of 'm de avond ervoor insmeren met een doorgesneden rauwe aardappel: wat moet je nu wel en vooral niet doen om je ruiten ijsvrij te maken (en te houden)?

Dit is een artikel uit november 2016, door de redactie geüpdatet op 21 november 2018.

Radar vroeg via WhatsApp om tips.

Ina schrijft: 'Tweederde alcohol en eenderde water in een spuitbus en spray maar.' Een goed alternatief voor de ontdooispray? Kijk ermee uit, waarschuwt de ANWB. Het alcoholmengsel is niet getest, het is dus niet uitgesloten dat de rubberen delen van je ruitenwissers beschadigd raken.

Krab het ijs eraf met een ruitenkrabber (handig: zorg dat je er ook een op reserve hebt), en ga voor ontdooispray. Vergeet je achterruit niet, ook al heeft je auto achterruitverwarming. Zo heb je direct bij vertrek zicht op wat er achter je gebeurt. Nog een tip: Het kan ook helpen als je de ruit aan de binnenkant schoonwrijft met een doek of zeem.

Motor laten draaien?

Moet je de motor nu wel of niet laten draaien? Daar is de ANWB duidelijk over: 'Schakel de motor pas in nadat je je ruiten ijsvrij hebt gemaakt; de ventilatie blaast pas warme lucht bij een warme motor. Bovendien verbruikt een koude motor extra benzine.'

En - wellicht ten overvloede - het is ook niet verstandig om een bak heet water over de ruiten te gooien. Door het plotselinge temperatuursverschil kan het glas barsten of breken.

Plastic zakje met warm water?

'Een plastic zakje met warm water - niet kokend heet - over de ruit bewegen', schrijft Jan. Een goede raad? Je hebt heel veel geduld nodig, en het is niet echt effectief. En vergeet niet: heet water kan ervoor zorgen dat je ruit beschadigd raakt, kijk daar dus mee uit! Zo'n plastic zakje met warm water kan overigens wél handig zijn bij bevroren sloten.

Hoe voorkom je bevriezing?

Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je ruiten niet bevriezen? Volgens Ria kun je de ramen insmeren met een doorgesneden rauwe aardappel. 'Geen methode die wij zouden aanraden', aldus de ANWB. Zorgen dat je ramen goed ontvet zijn is wel belangrijk. De ANWB adviseert spiritus, verdund met water te gebruiken.

En tot slot: Je bespaart jezelf heel wat krabwerk als je de ruiten de avond ervoor bedekt met een anti-ijsdeken, stuk karton of mat. En schakel bij het verlaten van de auto de ruitenwissers uit. Dat voorkomt dat vastgevroren ruitenwissenrubbers schade veroorzaken.

Bron: ANWB / Radar