Heb ik winterbanden nodig?

Hoe technisch vernuftig een auto tegenwoordig ook mag zijn, het enige contact met de weg blijven de vier banden. Met name in winterse omstandigheden maakt het type band dat je onder je auto hebt een groot verschil. Waarin verschillen de zomerband en winterband van elkaar en hoe kom je in de sneeuw veilig van A naar B?
Dit is een artikel uit december 2016, door de redactie geüpdatet op 21 januari 2019.
Verschil in remweg
Onder winterse weeromstandigheden heb je met winterbanden een veel kortere remweg. Bij een snelheid van 50 kilometer per uur op een besneeuwde weg en een temperatuur van min vijf graden Celsius is de remweg op winterbanden ongeveer 27 meter, terwijl dit op zomerbanden met dezelfde omstandigheden bijna 65 meter is.
Als de temperatuur onder de zeven graden ligt, hebben winterbanden meer grip dan zomerbanden. Dit geldt niet alleen als het gesneeuwd heeft, maar ook op een nat wegdek. Op een besneeuwde helling is wegrijden met zomerbanden vanuit stilstand lastig, zo niet in sommige gevallen onmogelijk.
Het verschil tussen deze prestaties ontstaat doordat rubber bij lage temperaturen hard wordt. Hierdoor verliest de band grip met de weg. Winterbanden zijn gemaakt van een zachtere rubbersamenstelling dan zomerbanden. Overigens zit er bijna geen verschil in profieldiepte tussen winter- en zomerbanden. Gemiddeld is het profiel van een nieuwe winterband slechts een halve millimeter dieper dan een nieuwe zomerband. Wel heeft de winterband een grover profiel, voor meer grip.
Een band voor alle seizoenen
Naast winter- en zomerbanden is er ook een speciale 4-seizoenenband, ook wel bekend als de all season band. Deze band presteert in de winter beter dan de zomerband en in de zomer beter dan de winterband. In een vlak land als Nederland, met relatief zachte winters, is de 4-seizoenenband een goed alternatief voor winterbanden, mits je niet met die auto op wintersport gaat.
Waar en wanneer moet je winterbanden hebben?
In Nederland worden winterbanden aanbevolen, maar in enkele buurlanden is het zelfs verplicht. Het ontbreken van het juiste rubber kan tot een boete leiden, maar je kunt ook aansprakelijk worden gesteld bij een aanrijding.
- Duitsland: Winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden, maar er is geen vaste periode. Daarnaast is het verplicht antivries in je ruitenwisservloeistof te hebben. Let op: Ben je van plan om nieuwe winterbanden of all-seasonbanden te kopen, kies dan banden waar een sneeuwvloksymbool (bergpictogram met sneeuwvlok, ook wel alpinesymbool of 3PMSF genoemd) op staat. Meer eisen vind je bij de ANWB.
- Frankrijk: Winterbanden zijn niet verplicht, maar worden wel aangeraden bij winterse omstandigheden. Sneeuwkettingen zijn verplicht als er een bord staat. Lees meer eisen bij de ANWB.
- Oostenrijk: Winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden tussen 1 november en 15 april. Buiten deze periode zijn ze ook verplicht op bepaalde bergwegen. Meer eisen bij de ANWB.
Waar moet ik op letten bij de aanschaf van winterbanden?
Let bij de aanschaf van nieuwe banden op de maat van de banden (breedte, hoogte en het aantal inch). Je kunt de maten achterhalen door op de zijkant van je huidige banden te kijken.
Voor banden geldt een maximale snelheidscodering, die aangeeft hoe hard je maximaal op de band mag rijden. Volgens de ANWB kom je het meest ver in de sneeuw als je voor codering T (tot 190 km/u) of H (tot 210 km/u) kiest.
Het is een misvatting dat banden met de aanduiding M+S (Modder + Sneeuw) winterbanden zijn. Dit logo wordt ook geplaatst op alle 4-seizoenenbanden en op sommige zomerbanden. Fabrikanten mogen naar eigen inzicht M+S op hun banden plaatsen.
Opslag van banden
Hou er bij de aanschaf van winterbanden rekening mee dat de zomerbanden ergens moeten worden gestald. Dit kan meestal bij de garage, maar het kan ook prima thuis. Banden kunnen het beste liggend om hun velg worden opgeslagen op een donkere en koele plek. Banden zonder velg moeten juist rechtop staand worden opgeslagen en elke vier weken een stukje worden gedraaid om te voorkomen dat de band beschadigd raakt.
Veilig op weg
Hoewel winterbanden of 4-seizoenenbanden de remweg flink verkorten tijdens winterse omstandigheden, is de beste manier om veilig te rijden het aanpassen van je rijgedrag aan de omstandigheden. Daarnaast is het altijd goed om je af te vragen of je überhaupt de weg op moet als de wegen bedekt zijn met een sprookjesachtig wit deken.
Bron: ANWB / Radar