Tips om veilig te zonnen: waar moet je op letten?

insmerenzonnebrandcremehulpartikel.jpg

Uv-straling kan schadelijk zijn voor je huid. Je kunt er zelfs huidkanker van krijgen. Zonnebrandcrème beschermt je tegen de zon. Maar waar moet je op letten bij het aanschaffen van zonnebrandcrème? Hoe vaak moet je je insmeren? En wat zegt zo'n factor eigenlijk? 

De zon zendt verschillende soorten straling uit:

  • Uva-straling: gaat door de wolken en zelfs glas heen, dringt het diepst door in je huid en versnelt huidveroudering.
  • Uvb-straling: zorgt voor het bruine kleurtje op je huid. Of natuurlijk een rode kleur in het minst gunstige geval.
  • Uvc-straling: komt niet door de ozonlaag heen en bereikt het aardoppervlak niet.

Jaarlijks krijgen naar schatting zestigduizend* mensen te maken met huidkanker, vaak het gevolg van uv-straling. Zowel uva- als uvb-straling kan tot huidkanker leiden, waardoor het zaak is je tegen beiden te beschermen. Op de verpakking van een zonnebrandcrème staat vermeld of het bescherming biedt tegen uva- dan wel uvb-straling.

*Dit is een schatting, omdat er geen landelijke registratie plaatsvindt van basaalcelcarnicoom-gevallen, de meest onschuldige vorm van huidkanker. Bron: volksgezondheidszorg.info

Advies: 'minimaal factor 30'

Hoe bescherm je jezelf dan? Volgens KWF Kankerbestrijding bieden crèmes, lotions en sprays even goede bescherming. Bij die keuze ligt het aan de persoonlijke voorkeur. De zogeheten Sun Protection Factor (SPF) is meer van belang. KWF Kankerbestrijding adviseert minimaal factor 30 te gebruiken en bijvoorbeeld op een stranddag minstens iedere twee uur te smeren. Een dure of goedkope fles maakt qua bescherming niets uit en het verschil tussen factor 30 en 50 is minimaal. Per huidtype kan het overigens wel verschillen welke factor het beste is en hoe vaak je dient te smeren.

Een borrelglaasje vol

Naast frequent smeren is ook de hoeveelheid zonnebrand die je per keer gebruikt van belang. 'Je kunt beter een factor 30 goed smeren, dan een factor 50 niet goed,' zegt Dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts dermatologie in een uitzending van Radar. Ze geeft als richtlijn om een borrelglaasje vol crème als hoeveelheid aan te houden voor het insmeren van je hele lichaam. Dit komt neer op zo'n veertig milliliter. 

Ook bij waterproof zonnebrandcrème blijven smeren

Ga je op strandvakantie? Overweeg dan een waterproof of waterresistente zonnebrandcrème te kopen. Zo'n zonnebrandcrème blijft na het zwemmen beter op de huid zitten dan een niet-waterproof crème. Volgens de wet is een zonnebrandcrème waterproof als na veertig minuten zwemmen de beschreven SPF nog steeds wordt gehaald. Denk dus niet dat je met één keer smeren klaar bent voor de rest van de dag. Ook door het afdrogen na het zwemmen wordt vaak een deel van de zonnebrandcrème verwijderd.

'Verdubbelde kans op een melanoom'

Ben je met kinderen? Voel je dan verantwoordelijk om ook hen te blijven insmeren. Al spelend op het strand gaan er ongemerkt uren voorbij. Zeker wanneer ze af en toe ook de zee in rennen, is frequent smeren cruciaal. Volgens het KWF geeft ernstige verbranding in de jeugd een verdubbelde kans op een melanoom (de meest kwaadaardige vorm van huidkanker) op latere leeftijd. Houd kinderen jonger dan een jaar helemaal uit de zon is het devies.

Waar moet je nog meer op letten?

  • Smeer je dertig minuten voor het zonnen in. Zo krijgt de zonnebrandcrème de tijd om in te trekken voordat je blootgesteld wordt aan de zon.
  • Zoek tussen twaalf uur en drie uur de schaduw op. De zon is dan het schadelijkst.
  • Een hoedje of petje kan helpen het hoofd en de nek te beschermen.
  • Let op de ingrediënten in zonnebrandcrème: alcohol kan de huid irriteren en toegevoegde parfums kunnen in combinatie met de zon voor pigmentvlekken zorgen.

Bron: KWF