'Toegang pretparken flink duurder'

efteling_pretpark_rij_anp_800.jpg

De toegangsprijzen van pretparken zijn de laatste jaren flink gestegen. De afgelopen vijf jaar ging de prijs van een toegangskaartje met 17 procent omhoog.

De prijsstijging blijkt uit onderzoek van het economisch bureau van ING. Voor een kaartje dat in 2010 30 euro kostte, betalen bezoekers nu zo'n vijf euro meer.

Kortingsacties populair

De bank baseert zich op een online-enquête die de afgelopen dagen door tienduizenden mensen is ingevuld. Daaruit blijkt dat de meeste bezoekers hun uitgaven wel proberen te beperken. Meer dan de helft van de Nederlanders (53%) maakt altijd of vaak gebruik van kortingsacties bij een bezoek aan een pretpark. Een kwart neemt zelf lunch of ander eten mee. Een gemiddelde pretparkbezoeker besteedt in totaal 50 euro per persoon.

Investeren in nieuwe attracties

De prijzen zijn vooral hoger omdat pretparken investeren in nieuwe attracties.Ondanks de prijsstijgingen is het aantal bezoekers de laatste jaren stabiel gebleven. Uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) blijkt dat 53 procent van de gezinnen wel eens een park bezoekt en 47 procent van de stellen.

Bron: ANP