Toeslagenaffaire: 'Ernstig gedupeerden zitten klem tussen instanties Belastingdienst'

Belastingdienst.jpg

Ernstig gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire zitten klem tussen twee instanties die juist zijn opgericht om hun schade te vergoeden. Daardoor moeten zij nog maanden langer wachten en dreigen nieuwe noodsituaties zoals gedwongen huisuitzettingen te ontstaan, melden Trouw en RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek.

De groep waar het om gaat, is al erkend als gedupeerde door herstelorganisatie UHT en ook deels gecompenseerd. Pas na de erkenning door UHT kunnen zij zich melden bij de Commissie Werkelijke Schade (CWS), die zich moet buigen over de vraag of ouders recht hebben op aanvullende compensatie.

Opgelopen wachttijd

Al zeker 300 ouders hebben zich gemeld bij de CWS, maar die kan het werk niet aan. Tot nog toe zijn slechts ongeveer 45 verzoeken afgehandeld en de wachttijd is opgelopen tot minimaal een half jaar. De verwachting is dat dat nog langer zal worden.

Zo’n 10 procent van de door UHT beoordeelde gedupeerden heeft zich tot nog toe gemeld voor aanvullende schade bij de commissie. In totaal hebben zich al meer dan 45.000 mensen als gedupeerde gemeld bij de Belastingdienst, zodat de CWS rekening houdt met uiteindelijk duizenden aanvragen.

Actie vanuit gemeenten

Al zeker honderd gemeenten zijn bezig met het vroegtijdig kwijtschelden van gemeentelijke schulden van slachtoffers van de toeslagenaffaire, zo blijkt uit een inventarisatie van BNR. Dankzij de kwijtscheldingen hoeven gedupeerden niet te wachten op een wet die dit per 1 januari 2022 moet regelen.

Advocaat Eva Gonzáles Pérez, die de toeslagenaffaire mede aan het licht bracht en slachtoffers bijstaat, is blij met de vroegtijdige kwijtschelding door gemeenten. 'Het wachten op de wettelijke regeling duurt veel te lang en er is nog te weinig voortgang.'

Bron: ANP / MediaWatch