Topdrukte op internet door kerstinkopen

drukte-online.jpg

Internetwinkels beleven krap een week voor Kerstmis gouden tijden. Grote marktpartijen als Bol.com en Coolblue spraken maandag over de drukste dag in hun bestaan. Op het piekmoment gaat bij Coolblue een pakket per seconde de deur uit. Bol.com verwacht dit etmaal een record van circa 500.000 artikelen te verwerken.

Het aantal supermarkten waar online kan worden besteld, is het afgelopen jaar sterk gegroeid. Veel 'normale' boodschappen worden deze periode online gedaan, om daarmee de drukte in de winkels te ontvluchten. De verkoop van luxe maaltijdboxen en delicatessen neemt een grote vlucht, merken ze bij Thuiswinkel.org. Ook maken de verschillende bezorgopties, zoals op zondagen en in avonden, winkelen online lucratief.

Maandag drukste dag ooit

Grote marktpartijen als Bol.com en Coolblue spraken maandag over de drukste dag in hun bestaan. Bij Coolblue gaat op het piekmoment op maandag een pakket per seconde de deur uit. Bol.com verwacht dit etmaal een record van circa 500.000 artikelen te verwerken.

Traditiegetrouw liggen vooral parfum en cadeaubonnen onder de boom. Ook bestsellers als het boek Judas en het nieuwste boek uit de Harry Potter-reeks zijn populair. Daarnaast vinden fitnesstrackers en Chromecasts, een apparaat dat wordt gebruikt bij mediastreaming, gretig aftrek. Ook is het nieuwe album van de Rolling Stones gewild.

Meer personeel

Om de drukte het hoofd te bieden, zetten Bol.com en Coolblue fors meer personeel in. Bij Bol.com wordt het distributiecentra bemand door circa 1400 man personeel. Op een 'normale' dag is dit 400 tot 800 man. Bij Coolblue doen ze het met 30 tot 40 procent meer mankracht, wat neerkomt op 2550 werknemers.

Coolblue-baas Pieter Zwart kijkt niet op van de huidige topdrukte. 'De drukte van nu is het normaal van morgen', wees hij op de aanhoudend sterke groei van zijn bedrijf. 'Iedere achttien maanden weten wij te verdubbelen en ik verwacht dat de groei nog wel even aanhoudt. Voor ons is het vooral zaak om te kijken hoe we onze dienstverlening verder kunnen verbeteren.'

Betalen via pin of iDEAL

Ook bij Bol.com zijn ze drukte wel gewend. Het bedrijf is jaarlijks goed voor 30 tot 35 procent omzetgroei. Rond de feestdagen in november en december liggen de verkopen van artikelen fors boven het niveau van een jaar eerder. Onlangs werd voor het eerst de omzetgrens van 1 miljard euro geslecht.

Mede door de drukte in de webwinkels loopt het ook storm qua betalingen via pin of iDEAL. Afgelopen zondag werd volgens Betaalvereniging Nederland ruim 34 procent meer met een pinpas betaald dan op een normale zondag. Dat kwam neer op een bedrag van bijna 179 miljoen euro. Bij iDEAL bedroeg de stijging 27 procent, waarmee in totaal voor 73,1 miljoen euro werd afgerekend.

Bron: ANP