'Nederlanders zijn zuinig met kerstaankopen'

kerstaankopen.jpg

Nederlandse huishoudens doen met Kerstmis relatief zuinig aan. Gemiddeld geven zij een kleine 468 euro uit. Dat is aanzienlijk minder dan het gemiddelde van 623 euro in de zeven grootste economieën van West- en Zuid-Europa.

Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van het Britse onderzoeksbureau Centre for Retail Research. De Britten spannen de kroon in Europa met een gemiddeld kerstbudget per huishoudens van 933 euro. Dat is nog altijd een stuk minder dan de 1178 euro die een Amerikaanse gezin gemiddeld aan de kerstdagen besteedt.

Kerstcadeaus grootste kostenpost

Kerstcadeaus zijn wel de grootste kostenpost, ook in Nederland. Daar gaat 243 euro aan op, ruim de helft van het totale budget. Eten en drinken komt met 168 euro op de tweede plaats. De reiskosten voor bijvoorbeeld familiebezoek zijn goed voor gemiddeld 42 euro, de kerstboom en andere versieringen voor 15 euro.

Kleding en schoenen populair

Kleding en schoenen liggen het vaakst als cadeau onder de kerstboom. Meer dan een kwart van het cadeaugeld gaat daar aan op. Ruim een vijfde wordt besteed aan speelgoed. Elektronica, zoals televisies, smartphones, tablets en camera's, komt op de derde plaats.

Steeds meer online aankopen

Nederlanders gaan nog altijd het liefst de stad in voor hun kerstinkopen. De online-omzet wordt wel steeds belangrijker. Die is dit jaar naar verwachting goed voor ruim 13 procent van de totale kerstverkopen, tegen een krappe 12 procent in 2015. Van de internetaankopen wordt 40 procent gedaan op een smartphone of tablet.

Bron: ANP