Kunstkerstboom of 'echt' exemplaar?

kerstbomencollage.jpg

'De geur van de echte kerstboom is zo zalig' vindt Charlotte. En Evert schrijft: 'Kunstkerstboom, omdat deze er al jaren bij ons staat, beter houdbaar is en minder rommel geeft.'

Radar vroeg WhatsApp-abonnees of zij kiezen voor nep of naald. Wil je je ook aanmelden voor de WhatsAppdienst van Radar? Dat kan hier.

Bas schrijft: 'Een kunstkerstboom is veel makkelijker en ogenschijnlijk duurzamer dan elk jaar een boom uit de grond halen en daarna verbranden. Maar is dat ook zo?'

Volgens Milieu Centraal is het lastig te zeggen welk type boom de minste milieubelasting oplevert. Een tip die in ieder geval voor beide bomen geldt: hergebruiken!

Hoe zorg je ervoor dat je je 'echte' kerstboom volgend jaar nog een keer kunt gebruiken?

  • Ga voor een boom in een pot en met een grote kluit (bomen met een kleine kluit missen niet-houtige wortels, en die zijn juist belangrijk voor de wateropname);
  • Goed vochtig houden! Als je de boom weer hebt teruggeplant is het ook belangrijk dat je 'm regelmatig water geeft;
  • Zet de boom als je 'm in huis haalt niet vlakbij de verwarming / felle lampen, dan droogt 'ie sneller uit;
  • Milieuvriendelijk gekweekte kerstbomen hebben het Europese keurmerk voor biologisch (het groene blaadje) of Milieukeur, deze vind je bij sommige kwekers en bepaalde tuincentra.
  • Piet schrijft: 'Wij hebben al jaren een echte kerstboom via adopteereenkerstboom.nl. De boom halen we vlak voor kerst op, direct uit de grond. We laten 'm dan even acclimatiseren in de koele garage en tuigen 'm daarna op in de woonkamer zonder de boom te beschadigen. Wij houden dezelfde boom zo lang mogelijk, natuurlijk groeit de boom dus na enkele jaren kiezen we een andere (kleinere) en wordt 'onze' boom gebruikt in grotere ruimtes.
  • Wil je weer van je boom af? Kies dan liever niet voor verbranding in de buitenlucht, daardoor ontstaat luchtvervuiling. Zoek via internet op waar je bij jouw gemeente je boom weer kunt inleveren.

En hoe zit dat met een kunstkerstboom?

Een kunstexemplaar zorgt voor meer milieubelasting door de productie en afvalverwerking, maar gaat gemiddeld wel tien jaar mee waardoor dat gecompenseerd wordt. Nog enkele tips voor duurzaam gebruik:

  • Neem een een kijkje bij de kringloopwinkel of op online verkoopsites: tweedehands is duurzamer en goedkoper;
  • Gooi je je kunstboom weg? Het is niet recyclebaar via de afvalverwerking, en wordt dus via het (grof) huisvuil meegenomen naar de afvalverbrandingsinstallatie van de gemeente. Als de boom nog oké is, kun je deze naar de kringloop brengen.

Kun je niet kiezen? Dan heeft Adrie nog een tip: 'Wij hebben velen jaren een kunstboom opgetuigd. Nu kopen wij een echte boom in de laatste week op weg naar de kerst. Deze worden dan voor minder dan de helft verkocht, terwijl ze anders in de shredder van de gemeente gaan.  

Bron: Milieu Centraal / Radar

Foto's: Paul / Jan / Margriet / Alex / Anouk