Lokkertjes voor ordelijke kerstboomopruiming

In de ene plaats worden ze versnipperd, in de andere belanden ze op de brandstapel. Kerstbomen worden de komende dagen massaal afgedankt. Veel gemeenten komen met lokkertjes: met loterijen en kleingeld hopen ze hun inwoners ervan te overtuigen de kerstboom op een centraal punt in te leveren.

Op veel plaatsen wordt vervolgens onder het toeziend oog van de brandweer een kerstboomverbranding georganiseerd. Op het Museumplein in Amsterdam bijvoorbeeld, waar het vreugdevuur al veertig jaar traditie is.

Kleinschalige kerstboomverbrandingen

Fans van kleinschalige kerstboomverbrandingen kunnen onder meer in Breda goed aan hun trekken komen. Daar worden volgende week op zestien verschillende plekken stapels kerstbomen aangestoken.

Veel gemeenten betalen voor afgedankte kerstbomen. Zo probeert Barendrecht inwoners met een beloning van 50 cent per boom (maximaal 50 per persoon) naar een van de inzamelpunten te lokken. Want: 'In Barendrecht is het niet toegestaan kerstbomen te verbranden in een vreugdevuur.' Gouda doet hetzelfde, maar dan iets kariger met 25 cent per boom.

Kans op tablets

Diverse gemeenten verbinden loterijen aan de kerstbomeninzameling. Zo maken Leidenaren die hun boom bij de gemeente brengen kans op tablets, spelcomputers en bonnen van een speelgoedwinkel. Burgemeester Henri Lenfrink reikt de prijzen over twee weken persoonlijk uit op het stadhuis.

Milieu Centraal is niet zo blij met kerstboomverbrandingen, want die veroorzaken luchtvervuiling. In een afvalverbrandingsinstallatie blijft de uitstoot beperkt tot CO2 en wordt vaak nog wat energie gewonnen. Wie het milieu wil sparen, kan het beste zijn kerstboom in de tuin planten en volgend jaar weer uitgraven. Of een kunstboom zo lang mogelijk gebruiken.

Uit een onderzoek onder het Testpanel blijkt dat 41 procent van de respondenten de kerstboom laat ophalen via een speciale ophaalactie. Een kwart van de mensen met een echte boom plant deze weer terug in de tuin.

Bron: ANP