Tot 2017 geld terug bij vertraagde sneltrein

Reizigers die met de hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Breda vertraging oplopen, kunnen tot eind 2016 gewoon geld terugkrijgen als ze een kwartier later op hun bestemming aankomen. De voorgenomen versobering van de regeling is daarmee voorlopig van de baan.

Dat is de uitkomst van een 'indringend gesprek' tussen staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) en topman Timo Huges van de Nederlandse Spoorwegen. Aanleiding daarvoor waren de problemen van de IC-Direct, de opvolger van de Fyra. De trein valt geregeld uit en is vaak vertraagd. Huges erkent dat de prestaties niet zijn wat de reiziger mag verwachten.Regeling behouden

Mansveld heeft daarom met de NS afgesproken dat het bedrijf 1 miljoen euro uittrekt om de huidige geldterugregeling te behouden. Bij een vertraging van 15 tot 30 minuten kunnen reizigers de helft van het bedrag terugkrijgen en vanaf een halfuur het hele bedrag.

De NS wilde de regeling vanaf januari veranderen, waardoor reizigers vanaf een halfuur oponthoud geld konden terugvragen. Diverse politieke partijen uitten daarover hun ergernis. Ook Mansveld zei eerder deze maand al dat die versobering pas mag ingaan als de problemen met de IC-Direct voldoende zijn opgelost.

Maatregelen tegengaan uitval


Maatregelen tegengaan uitval

De NS en spoorbeheerder ProRail hebben maatregelen genomen om de uitval van de hogesnelheidstrein tegen te gaan. 'NS verwacht dat dit het komend halfjaar zal leiden tot een daling van de gemiddelde uitval', schreef Mansveld maandag aan de Tweede Kamer.

Ze heeft ook afgesproken dat de NS nog eens 1 miljoen euro vrijmaakt en in overleg met de consumentenorganisaties een voorstel doet om dit te besteden. De staatssecretaris verwacht dat de prestaties van de NS in 2015 weer op het afgesproken niveau zijn.

Bron: ANP