Versobering 'geldterug' bij IC-Direct uitgesteld

De Nederlandse Spoorwegen mogen de geldterugregeling van de IC-Direct pas versoberen als de problemen met de hogesnelheidstrein voldoende zijn opgelost. Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) vandaag toegezegd in een debat met de Tweede Kamer.

Tot ergernis van diverse partijen zouden reizigers in de Intercity Direct, de opvolger van de Fyra, straks hun geld terugkrijgen als ze een half uur later op hun bestemming aankomen, terwijl dat nu nog een kwartier is. Kamerleden wezen erop dat de snelle trein, waarvoor een toeslag moet worden betaald, geregeld uitvalt en ook vaak vertraagd is.Voorstander van nieuwe regel

De nieuwe geldterugafspraak, die op 1 januari zou ingaan, moest de regeling in lijn brengen met die voor gewone treinen. Mansveld blijft voorstander van die harmonisatie, zodat alle treinreizigers geld terug kunnen krijgen bij een vertraging vanaf een half uur.

Maar ze ziet ook de problemen bij IC-Direct en vindt dat de NS de situatie moet verbeteren. Daarom wil Mansveld de reizigers tegemoet komen. Zolang nog niet aan alle kwaliteitseisen wordt voldaan, wordt de geldterugregeling volgens haar niet versoberd.

De IC-Direct rijdt over het speciale hogesnelheidsspoor tussen Amsterdam en Breda.

Bron: ANP