Trajecten kankerbehandelingen in rap tempo verkort door corona

260722_kankerbehandeling site.jpg

Duizenden kankerpatiënten hoeven minder vaak naar het ziekenhuis voor hun behandeling. Door corona zijn bepaalde trajecten met bestralingen en immuuntherapie in rap tempo verkort, schrijft het AD.

Bepaalde vrouwen met borstkanker hoeven niet meer 15 tot 20 keer naar het ziekenhuis voor radiotherapie, maar slechts 5 keer. Mannen met een laag- en middelrisico prostaatkanker kunnen veelal terug van 35 naar 5 bestralingen. Patiënten met blaaskanker of een melanoom hoeven voor immuuntherapie niet meer elke 3 weken naar het ziekenhuis, maar één keer in de 6 weken.

Behandelingen op veilige manier aangepast

Het zijn voorbeelden van kankerbehandelingen die tijdens de pandemie zijn veranderd. Oncologen wilden voorkomen dat deze groep kwetsbare patiënten covid zou oplopen en probeerden het aantal ziekenhuisbezoeken te beperken. Veel van die behandelingen zijn verkort gebleven. Want, benadrukken radiotherapeuten en oncologen, de behandelingen zijn alleen aangepast als uit wetenschappelijke studies bleek dat dat veilig was.

Medicatiedoses bleef gelijk

De doses van de medicatie bleef gelijk, maar kon in grotere hoeveelheden per keer worden gegeven. ,,Van immuuntherapie wisten we dat het even effectief is om die één keer in de zes weken te geven. Sommige artsen gaven die eerder liever één keer in de drie weken, omdat de patiënten in de eerste onderzoeken zo werden behandeld en ze daar dus aan gewend waren. Die persoonlijke opvattingen zijn tijdens corona opzij geschoven”, legt Martijn Lolkema, hoofd Interne Oncologie bij het Erasmus MC, uit.

Bron: AD