background branding

Trap niet in deze nepmail over '3 jaar gratis Netflix'

netflixhappyboxspam-780-met-bg.jpg

Ze bestaan nog steeds: nepmails die beweren dat je kans maakt op een prijs, zoals gratis toegang tot een pretpark, kosteloos winkelen of een waardebon voor het één of ander. Momenteel doet er een de ronde waarin staat dat je kans maakt op 3 jaar gratis Netflix. Het phishingbericht is zogenaamd afkomstig van Happy Box. Lees hier hoe je de mail herkent en trap er niet in.

'Hi! Gefeliciteerd! Jij bent een van de kanshebbers om gratis Netflix toegang te krijgen voor drie jaar!,' zo begint het phishingmailtje. De tekst probeert je verder te verleiden om op een aantal links te klikken om snel te kijken 'of jij de geluksvogel bent'. Het spammailtje zou afkomstig zijn van 'HappyBox'.

Hoe aantrekkelijk drie jaar lang kosteloos Netflixen misschien ook klinkt, je moet je toch bedwingen om op een van die links te klikken. Het is namelijk een nepaanbieding en de afzender, die beweert 'HappyBox' te zijn, is vermoedelijk enkel uit op je persoonsgegevens.

Hoe weet je dat dit een nepmail is?

Een aantal clous verraden dat dit een nepaanbieding is:

  1. In de tekst gaat het over 'wij van HappyBox', maar de afzender is 'Flix and chill'. Als het bericht echt van een professioneel bedrijf zou zijn, stond de naam van het bedrijf ook in het afzenderveld.  
  2. Niet alleen de naam van de afzender heeft niks met HappyBox te maken, maar ook het e-mailadres strookt er totaal niet mee. Als het checkt zie je 'contact @ enkoders . com'. Het 'echte' bedrijf Happy Box waarschuwt op zijn site ook dat er frauduleuze mails uit zijn naam in omloop zijn, en dat je moet oppassen voor alle 'HappyBox'-mail die niet komt van 'happy @ dehappybox . nl'.  
  3. Hetzelfde geldt voor de links in het bericht. Als je daar met de cursor van je muis overheen zweeft, staat er iets met 'encoders' gevolgd door een hele hoop code, en niks met 'happybox'.  
  4. Het echte bedrijf heet Happy Box en niet HappyBox (dus zonder spatie). Ook het officiële logo van het werkelijke bedrijf ontbreekt compleet. Een legitiem professioneel bedrijf zou zorgen dat deze dingen op orde waren.

E-mailprovider waarschuwt mogelijk ook al

Het kan zijn dat je e-mailprovider al automatisch een waarschuwing bij het bericht laat zien wanneer je het opent in je inbox, maar zo niet, dan ben je bij dezen gewaarschuwd!

Meer lezen over nepmails? Check dit artikel:

Is deze mail nep? Kenmerken van phishing