Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen: 'Wel zo eerlijk'
Polluitslag.
Trouwen gebeurt per 1 januari 2018 niet meer standaard in totale gemeenschap van goederen. Een goede zaak, vindt twee derde van ruim 1100 pollrespondenten. Betekent dit ook dat trouwen gemiddeld genomen goedkoper wordt? Geldt de nieuwe standaard ook voor het geregistreerd partnerschap? En: gaat dit vechtscheidingen voorkomen?
Trouw je in totale gemeenschap van goederen, dan is vanaf het moment dat je trouwt alles wat je bezit voor de helft van de ander. Dus ook je eigen spaarrekening. En ook: je schulden. Of, om het van de andere kant te bekijken: de schulden van je geliefde wederhelft zijn opeens voor de helft jouw pakkie-an.
Totale gemeenschap van goederen is 'achterhaald principe'
Volgens de initiatiefnemers van de wetswijziging is Nederland het enige land naast Zuid-Afrika en Suriname waar trouwen standaard in totale gemeenschap van goederen gebeurt. Ze noemen het een achterhaald principe. Mensen trouwen immers steeds later en tegenwoordig hebben zowel mannen als vrouwen vaak een carrière. Daardoor bezitten mensen voordat ze trouwen vaker al een eigen vermogen (of juist schulden). Is het dan niet onlogisch dat deze bezittingen bij trouwen opeens gemeenschappelijk worden?
Huwelijkse voorwaarden zijn nu de (dure) norm
Je kunt altijd kiezen om onder aangepaste voorwaarden te trouwen. Je stelt dan huwelijkse voorwaarden op. De niet-standaard voorwaarden moeten door een notaris worden vastgelegd, en dat kost geld, vaak tussen de 600 en 800 euro. Toch gebeurt dit nu massaal. In vergelijking tot alle andere Europese landen heeft Nederland heeft het hoogste aantal huwelijkse voorwaarden dat op jaarbasis wordt gemaakt, zo vertelt Leon Verstappen, hoogleraar privaatrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, bij Podium.TV.
Eigen spaargeld, gift en erfenis niet meer delen
Verstappen ziet liever dat het meest wenselijke recht als standaard geldt. Zo ziet een meerderheid van de Eerste Kamer het inmiddels ook. En dus is per 1 januari 2018 beperkte gemeenschap van goederen de trouwstandaard. Dit betekent dat bezittingen van vóór het huwelijk niet meer automatisch gemeenschappelijk bezit worden. Dit geldt ook voor giften en erfenissen die je tijdens huwelijk krijgt. Wat je tijdens het huwelijk samen opbouwt, is in vervolg wél van beiden.
Deze wetswijziging vindt ruim twee derde (69%) van de pollrespondenten een goede zaak. Zo ook Ria van Mölken, die via de site van Radar reageert: 'Met de steeds maar oplopende percentages van scheidingen vind ik dit een heel goed plan. Vooral als er veel geld door één familie is gedoneerd. Wel zo eerlijk.' Een minderheid van 15 procent is het er niet mee eens, nog eens 16 procent maakt het niet uit.
Minder vechtscheidingen door nieuwe huwelijksstandaard?
Zal de nieuwe trouwstandaard ook het aantal vechtscheidingen beperken? Volgens Verstappen gaat het vooral over delen wat je samen hebt opgebouwd. 'Maar', zo vertelt Verstappen bij Podium.TV: 'als het recht meer in overeenstemming is met wat redelijk is, heb je minder reden om te vechten'.
Eigen bezit vastleggen bij notaris of niet?
'Dit betekent wel dat mensen moeten gaan bijhouden hoe hun vermogen en inkomen zich ontwikkelt', laat Nora van Oostrom, woordvoerder van de Koninklijke Notariële Beroepsvereniging (KNB) weten. 'Aan het einde van het huwelijk – het maakt niet uit of het eindigt door echtscheiding of overlijden – moet een echtgenoot kunnen aantonen dat iets privé is. Kan een echtgenoot dat niet, dan wordt het tot de beperkte gemeenschap gerekend en moet het 50/50 worden gedeeld.' Volgens Van Oostrom kan dit alsnog tot conflicten leiden. Het is volgens haar dus verstandig om dit voor het huwelijk vast te leggen in een notariële akte.
'Dat kan, maar het hoeft niet', laat Verstappen weten. 'In de wet staat expres níet dat bezit of schuld notarieel vastgelegd moet worden. Je moet wel kunnen bewijzen dat het bijvoorbeeld de erfenis van jóuw ouders is. Maar dit staat allemaal al ergens geregistreerd en die informatie is in de meeste gevallen makkelijk opvraagbaar.' Volgens Verstappen is het voordeel van notarieel vastleggen dat het door een derde partij wordt bewaard. Dit kost overigens veel minder dan de honderden euro's die het vastleggen van huwelijkse voorwaarden kost: 'Zo'n notariële akte mag eigenlijk niet meer dan 100 euro kosten', aldus Verstappen.
Nieuwe standaard voor geregistreerd partnerschap
'Geldt dit ook als de nieuwe standaard voor geregistreerd partnerschap?', vraag Stefan zich af op de site van Radar. Het antwoord is simpel: Ja. Per 1 januari 2018 is het geregistreerd partnerschap ook standaard in beperkte gemeenschap van goederen, in plaats van in totale gemeenschap van goederen.Geef ook je mening via de poll
Wil je ook je mening geven? Als je al lid bent van het Radar Testpanel, doe je dat door in te loggen op je persoonlijke pagina. Ben je nog geen lid? Vul dan deze vragenlijst in en doe niet alleen mee aan de polls, maar ook aan de andere onderzoeken van het Radar Testpanel. Aan een lidmaatschap zitten geen kosten verbonden.